Hemen hemen her filmi olay olan ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın sevilen filmlerinden olan Inception’ın sonu merak konusu halinde. Inception filminin sonunda rüyadalar mı? Filmin sonunda totem düşüyor mu? Inception filminin sonu hakkında merak edilenleri sizler için anlattık.

IMDB puanı 8.8 olan Inception, rüya paylaşımı ile kurumsal sırları çalan bir hırsızın imkansıza yakın bir göreve çıkarak ekibiyle birlikte bir CEO’nun aklına fikir yerleştirmeyi hedeflerler ancak onun trajik hikayesi tüm ekibi felakete sürükler.

Dönüşüm: Çünkü insanın yaşamı, ya özgür olmaktır ya da hiç olmamaktır... Dönüşüm: Çünkü insanın yaşamı, ya özgür olmaktır ya da hiç olmamaktır...

Christopher Nolan imzalı 2010 yapım Aksiyon ve Bilimkurgu filmi olan Inception’ın başrollerinde Titanic filmiyle tanıdığımız Leonardo DiCaprio ve son zamanlarda Oppenheimer filmiyle adından sıkça söz ettiren Cillian Murphy yer alırken  Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Elliot Page, Marion Cotillard ve Ken Watanabe’de eşlik ediyor.

Inception filminde hepimizin bildiği gibi bir görev için Cobb ve kurduğu ekip gerçeklikten kopup matruşka bebekler gibi rüya içinde rüya tasarımını ortaya atarlar ve amaçlarına ulaşabilmek için en temelden fikir aşılamaya başlarlar. Ve bir süre sonra işler sarpa sarmaya başlar. Bu kısımda hepimizin bildiği gibi filmin büyük bir bölümünü kapsar.

Birçok izleyici Cobb’un rüyada mı gerçeklikte mi olduğunu toteminden anladığını biliyor. Totemler kişiye özeldir ve karakterlerin kendilerince rüyada mı gerçeklikte mi olduklarını anlamalarını sağlar. Örneğin Cobb’un totemi düşmezse rüyada düşerse gerçeklikte olduğunu anlamasını sağlıyor. Peki filmin sonunda toteme ne oluyor?

Burada en sevdiğim şeylerden birisi bu totemin film içindeki tasarımıdır. Aslında çok önemliymiş gibi görünür ve rüya gerçeklik arasındaki farkı ortaya koyar gibi durur. Fakat filmi dikkatli izlediğinizde bu gerçeklik ve rüya tasarımındaki farkı Cobb’un taktığı yüzükten anlayabilirsiniz. Totemler aslında filme renk katan güzel tasarımlardır ama asıl gizli detay Cobb’un yüzüğüdür.

Filmin ilk sahnesinden itibaren incelemeye başladığımızda kıyıda uyanan ve yaşlı Saito ile yemek masasında karşılaşan Cobb’u görürüz bu sahne bir rüyadır ve Cobb’un parmağında yüzük vardır. Daha sonra asıl filmimiz başlar. Cobb Saito’ya rüya hırsızlığından bahsederken rüyadadırlar ve elinde yine yüzük vardır.

Biraz ilerlersek Ariadne ile iş teklifi konuştukları labirent çizmesini istediği zamanlarda gerçeklikteydiler ve Cobb’un parmağında yüzük yoktu. Ama rüyada olduklarını anladıklarında dikkatli bakarsak o sahnelerde Cobb’un parmağında yüzük olduğunu görürüz.

Bu yüzük Cobb’un karısı Mal’ı sembolize eden güzel bir detaydır. Rüyalarda Mal’ın Cobb’u sabote ettiğini biliyoruz. Gerçeklikteyse böyle bir durum söz konusu değil. Gerçeklikte Mal ölmüş birisidir ve Cobb da bu sebeple yüzük takmaz.

Peki filmin sonunda ne oluyor? Filmin son sekansında Cobb ve ekibi uçakta uyanıyorlar. Hepsi birbirine başardık bakışları, imaları atıyor eve geldiğinde totemini deniyor ancak sonucu göremeden o çocuklarına biz siyah ekrana kavuşuyoruz. Fakat bu giriş sekansının başından itibaren dikkatlice izlersek totemin sadece izleyicide merak uyandırmak için sonuca varmadığını çünkü aslında önemli detayın totem değil yüzük olduğunu ve yüzüğünde son sekansta Cobb uyandığından beri parmağında olmadığını görürüz.

Editör: Nursena Yağız