7. Yargı paketinde ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline verilecek ek ödemenin kanun teklifinde yer almadığı ortaya çıktı. Bu durum infaz koruma memurlarının büyük hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Maaşlarının düşük olduğunu, özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan infaz koruma memurları, can güvenlikleri olmadan çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Birçok konuda göz ardı edilen infaz koruma memurları, en temel hakları olan can güvenliklerinin sağlanmamasına da dikkat çekiyor.

Görevleri sırasında mahkumlarla yakın ilişki kurmak zorunda kalan infaz koruma memurları, hükümlü ve tutukluların tehdit, şantaj ve iftiralarına maruz kalıyor. İş ortamlarında can güvenliklerinin bulunmadığını söyleyen infaz koruma memurları, bazen mahkumların saldırısına uğradıklarını da belirtiyor. Yaşam hakları sürekli tehlike altında olan infaz koruma memurları, can güvenliklerinin garanti altına alınmasını ve çalışma şartlarının düzeltilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istiyor.

Yaşadıkları sorunları, zorlukları ve psikolojik baskıları sosyal medya başta olmak üzere çeşitli platformlarda dile getiren infaz koruma memurları, çalışma şartlarında kendilerini maddi ve manevi olarak olumsuz etkileyen unsurların giderilmesini talep ediyor.

Memura ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilecek! Memura ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilecek!

Kanun teklifleri Meclis'e sunuldu!

İnfaz koruma memurları, cezaevlerinde güvenlik ve rehabilitasyon hizmetleri veren önemli bir meslek grubudur. Ancak, bu meslek grubu, emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmemiş, genel idari hizmetler sınıfında kalmıştır. Bu durum, infaz koruma memurlarının hak kaybına ve motivasyon eksikliğine neden oluyor.

Mustafa Sarıgül, infaz koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına alınması için Meclis'e kanun teklifi sundu. Kanun teklifinin gerekçesinde, infaz koruma memurlarının cezaevlerinde asayiş, disiplin, iletişim ve rehabilitasyon gibi görevleri yerine getirdiği, tutuklu ve hükümlülerle diğer kurumlar arasında köprü vazifesi gördüğü, ceza infaz kurumlarının üst yöneticileri, meslektaşları, hâkimler, savcılar, avukatlar, askerler gibi birçok kişi ve kurumla işbirliği yaptığı belirtildi.

Kanun teklifi kabul edilecek mi?

Kanun teklifiyle, infaz koruma memurlarının yaşadığı adaletsizliğin giderilmesi ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilerek hak ettikleri değerin verilmesi amaçlandı.

Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün ardınan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de  infaz koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmesini amaçlayan bir kanun teklifi sundu. Bununla birlikte emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmek isteyen infaz koruma memurları gözlerini Meclis'in vereceği karara çevirdi. Kanun tekliflerinin komisyonda olduğu bilgisi alınırken konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.