İş güvenliği alanındaki sorunlardan bahseden Muhittin Şimşek, daha fazla iş kazası yaşanmaması için çözüm önerilerinde bulundu.

''BİRÇOK İŞYERİNDE HALA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNMAMAKTA''

''İş güvenliği uzmanı, işyerlerinde risk değerlendirmesi yapan, çalışma ortamı gözetimini yerine getiren, işverene rehberlik eden, çalışanlara eğitim veren, iş güvenliği uzmanı belgesine sahip mühendis veya teknik elemandır.

Ülkemizde 165 binin üzerinde iş güvenliği uzmanı bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Birçok işyerinde hala iş güvenliği uzmanı (İGU) bulunmamakta, bu da sayısı bir hayli fazla olan iş güvenliği uzmanlarının işsiz kalması sonucunu doğurmaktadır.

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

İGU’lar işyeri inceleme ve denetimleri sonucu rapor hazırlayarak tespit ettiği eksikliklerin yerine getirilmesini ve önlemlerin alınmasını işverenden talep etmektedir. İGU’ları, bu önlem maliyetlerinin yüksek olması ve ücretlerini işverenden almalarından dolayı işverenden mobbing görmektedirler. Gerekli önlemlerin yerinde ve zamanında alınmaması sonucu da iş kazalarında artış kaçınılmaz hale gelmektedir.

''ÜCRETLERİNİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI KARŞILAMALIDIR''

Dünyada, iş kazaları sıralamasında başı çeken ülkeler arasında bulunmaktayız. Ülkemizin bu durumdan kurtulmasının öncelikli yolu İGU’ların görevlerini işverenden bağımsız ve mobbinge mağruz kalmadan yapmalarından geçmektedir. Bunun için de İGU’ların ücretlerinin işverenden tamamen bağımsız olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın oluşturacağı fondan karşılanması zorunluluk arzetmektedir. Ücretlerin artırılması ve işverenden bağımsız olarak fondan ödenmesi sonucunda, iş kazalarında azalma ve üretimde artma sağlanacak dolayısıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır.''