"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber İşçinin Gündemi Kamu işçilerine yüksek zam ve refah payı gündemde: 16 Mayıs’tan sonra neler olacak?

Kamu işçilerine yüksek zam ve refah payı gündemde: 16 Mayıs’tan sonra neler olacak?

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren 2025 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kritik tarih belli oldu. İşçi tarafı zam taleplerini açıklarken, gözler 16 Mayıs'taki üçüncü toplantıya çevrildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Karayollarından üniversitelere, hastanelerden enerji santrallerine kadar birçok kritik kamu kurumunda görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde önemli bir viraja girildi. İşçi ve işveren taraflarını bir araya getirecek üçüncü toplantının tarihi 16 Mayıs Cuma olarak netleşti.

2025 İşçi Zam Talepleri: Brüt Ücret 1800 TL Olmalı

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduğu ortak zam talebiyle başlayan pazarlık sürecinde, şimdiye kadar idari maddelerin büyük bir kısmı görüşüldü. Ancak dikkat çeken nokta, işverenin henüz resmi bir zam teklifi sunmamış olması. Bu durum, üçüncü toplantıya olan beklentileri iyice artırıyor.

İşçi kesimi, 2025 yılı için taleplerini açıkça dile getirdi. Buna göre, günlük brüt taban ücretin en az 1800 liraya yükseltilmesi, yılın ilk altı ayında yüzde 50, ikinci yarısında ise yüzde 25 zam yapılması ve her dönemde yüzde 10 refah payı eklenmesi talep ediliyor. Bu talepler, hayat pahalılığına karşı çalışanların alım gücünün korunmasını hedefliyor.

Kamu İşçileri İçin Toplu Sözleşme Süreci Devam Ediyor

Demiryolları, enerji santralleri, bakanlık birimleri ve sağlık kurumlarında çalışan işçileri kapsayan bu çerçeve protokolü, sadece ücret artışlarını değil, aynı zamanda çalışma koşullarını da belirlemesi açısından büyük önem taşıyor. Tarafların üçüncü toplantıda bir uzlaşmaya varıp varamayacağı ise merakla bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM'de AK Parti'nin grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü'ne ilişkin konuşan Işıkhan, "İki taraf da yoğun bir şekilde çalışıyor. Yavaş yavaş sürecin sonuna doğru geliyoruz. İşveren kesimi teklifini yapacak, işçi kesimi de bunun üzerine müzakerelerde bulunacak. 

Ağustosta da biliyorsunuz; kamu kesiminin toplu sözleşme dönemi geliyor. Kısa sürede inşallah bunu tamamlayacağız. Burada koordinatör kısmındayız. Hem işveren sendikalarıyla hem de işçilerle birlikte çalışarak süreci başarıyla tamamlayacağız. Şu anda müzakereler devam ettiği için ücret noktasına henüz gelinmedi. O aşamaya gelindiği zaman teklifler yapılacak. Sonrasında uzlaşmayla, başarıyla, kamu dengesini ve disiplinini gözeterek, kamu işçilerimize gerekli desteği vererek bu süreci tamamlayacağımıza inanıyorum" şeklinde ifadelerde bulundu.