Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye İş Kurumu , 1946 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu adıyla açıldı. 2000 yılı itibariyle hayatına İŞKUR olarak devam etti.

İşkur istihdamın yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi ve korunması amacı ile görev yapan ve en temel amacı işsizliği önlemek olan bir kuruluştur.  

İşkur’u önemli kılan bir diğer unsur ise işsizlik maaşıdır. Kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybedenlere gelir desteği sağlanması amacıyla ödenen işsizlik maaşı için bizzat ya da web sitesinden İşkur’a başvurulabilir.

İŞKUR’A İŞ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Milyonlarca işsizin iş bulmasını sağlayan İşkur ilanları iş arayanlar tarafından yakından takip ediliyor. Başvurular İşkur İl müdürlüklerine yapılabildiği gibi web sayfası üzerinden de iş başvurusu yapılabilir. Bunun için ilk olarak sisteme kayıt olup, bir özgeçmiş oluşturmak gerekir. İş arayanlar  İşkur internet sitesinden kişisel bilgileriyle eşleşen iş ilanlarına ulaşabilir ve bu  ilanlara başvurabilirler. Aynı zamanda yurtdışında çalışmak isteyenler de  yurtdışındaki işyerlerine işgücü sevk etmek isteyen işverenlerin iletişim bilgilerine ulaşarak kendileriyle doğrudan iletişim kurabilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

İşkur çeşitli programlar ile kayıtlı işsiz ya da vasıfsız iş arayanlara gerekli eğitimleri vererek iş hayatına kazandırmak ve yeni bir gelir kapısı elde etmelerini sağlamaktadır.

Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi  İşkur’un da  kendilerine işyeri bulmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

Programın süresi mesleğe göre farklılık göstermektedir. Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanır.

 

KATILIM ŞARTLARI:

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,

Emekli olmamak,

Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,

Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilirler.

Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

 

KARŞILANAN GİDERLER:

 

İşbaşı eğitim programı kapsamında katılımcıların bir takım giderleri İşkur tarafından karşılanacaktır. Bunlar:

Katılımcı zaruri gideri (Günlük 77,70 TL, öğrenciler için 58,27, işsizlik ödeneği alanlar için 38,85 TL)

Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 85 TL zaruri gider ödenecektir.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacaktır.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi

Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri

AGİ Nedir? Kimler Nasıl AGİ Alır? AGİ Nedir? Kimler Nasıl AGİ Alır?

 

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI

Türkiye çapında yapılan İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri sonucu hangi ilde hangi meslek için eğitime ihtiyaç olduğu tespit edilerek bu ihtiyaç doğrultusunda meslek edindirme kursları planlanmaktadır.

Mesleki eğitim kursu sırasında eğitimden yararlananlara eğitim ya da katılım süresince yol yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla 77,7 TL’ye kadar ödemeler yapılmaktadır. Toplum Yararına Programlarda ise bu ödemeler asgari ücret düzeyinde olmaktadır.

Editör: TE Bilişim