Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası'nın bu haftaki faiz kararını değerlendirdi. Memiş, "manşetlerde kıtlık olacak" dedi.

MERKEZ 300 DE ARTIRSA DEĞİŞMEZ 

TCMB'nin faizi 300 puan artırsa dahi bir etkisinin olmayacağını sifade eden İslam Memiş, "Geçtiğimiz yıl uygulanan faiz indirimi politikası gerçekleşmeseydi belki bir etkisi olurdu. Merkez Bankası önümüzdeki süreçlerde de Fed faiz kararına göre hareket edecektir. 2022 yılının ilk çeyreğinde birçok ülke faiz artırım kararı uyguladı. Küresel çapta yüksek enflasyon etkisini sürdürüyor. Geçen yıldan bu yana belli olan bu enflasyon patlaması merkez bankalarının art arda faiz artırmasına neden oldu. Türkiye’de zamanında yanlış uygulanan politikalar enflasyonun yükselmesine, TL’de değer kaybına ve dövizdeki yükselişe neden oldu'' ifadelerini kullandı.

Elektrik ve doğal gaz faturalarında yeni dönem! Gelire göre... Elektrik ve doğal gaz faturalarında yeni dönem! Gelire göre...

ACİL ÇAĞRI

Memiş'in konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

''Daha öncede belirttiğim gibi Nisan ayı karar ayıdır. Nisan ayında yaşanan gerileme sondur. Mayıs ve Haziran ayında yerine agresif yükselişler görebiliriz. Nisan ayındaki stabil durum yatırımcısına alım fırsatı sunuyor. Eylül ayında tüm dünya kıtlık ve yüksek enflasyon konuşacak. Ekonomi sayfalarında gıdaya ulaşımın zorluğu ve hiperenflasyon manşetleri olacak. 2020 yılından bu yana yüksek enflasyona hazırlıklı olmanız ve elinizdeki varlıkları korumanız için ev gibi güvenli yatırım araçlarına yönelmenizi anlattım.

Paranızı enflasyona karşı korumanız gerekiyor. Altın, dolar, euro veya gümüş alırısınız hiç farketmez. Gerçek olan şu ki enflasyon artmaya devam ettikçe paranın değeri azalırken malın değeri artacak. Dolar/TL kurunda dün geri çekilme yaşandı. 14,60 seviyesinin altına kadar indi. Bu düşüşün kalıcı olmadığını ifade ederken döviz borcu ve ihtiyacı olan yatırımcının alım yapmasının uygun olduğu hatırlatmıştım. Dolar kurunda mayıs ayında yaşanacak sert ataklarının tekrar yaşanabileceğini ve 15,50 - 16 seviyelerinin tekrar edebileceğini ifade etmiştim.''

FIRSATI KAÇIRMAYIN 

İslam Memiş yatırımcıya altın ve dolar yerine daha ucuz enstrümanlar olan euro ve sterlini önerdi. Dün düşen parite ve kurlar nedeniyle alım fırsatını değerlendiren yatırımcının kazandığını şöyle anlattı: 

''Dün euro/TL kuru da düşüşteydi. 15,80 – 15,82 bandında seyrederken 15,97 seviyesiyle ciddi bir artış gösterdi. Dün euro alanlar nokta atışı bir karar vermiş oldular. Euro da tekrar 16 seviyesinin üzerini görebiliriz. Dün yaptığım konuşma da altın ve dolar almak yerine daha ucuz olan euro ve sterlin almanın kazandıracağını ifade etmiştim.''

'' Gram altın 930 TL seviyelerini gördü ancak ben bu seviyelerden altın alınmasını önermem. Bugün 924 seviyesine düştü. İşte dün altın almamın sebebi bugün yaşanan düşüştür. Gümüş gram fiyatı da 12 TL seviyelerini test ediyor. Ben bugün gümüş almayı da tercih etmem. Ben altın ve gümüş yerine daha ucuz enstrümanlar olan Euro ve Sterline yatırım yaparım.

Ons altın fiyatı da aynı şekilde benim nazarımda yüksek. 1.900 dolar seviyesinden alacağıma gerekirse yıl sonuna kadar beklerim. Yatırımcıların kendine göre bir çizgisi ve belirlemiş olduğu bir sınırı olmalı. Günlük alıp satmak kazanç getirmez. Ben bugün 1.920’den aldım 2.000 doları bekleyeceğim derseniz başka. Ama 1.970’den aldım 1.980’de satacağım derseniz olmaz."

GRAM ALTIN, ONS VE GÜMÜŞ FİYATLARI NE OLUR?

Fed’in mayıs ayında gerçekleşecek faiz toplantısına kadar ekstra bir haber akışı olmadığı sürece piyasalarda bir sürpriz olmayacağını açıklayan İslam Memiş ''Çok geniş bant aralığında olmamak kaydıyla gelgitler olacaktır. Gram altın 900 - 930 TL, gram gümüşte 11,50 - 12,10, ons altında 1.880 - 1.980 dolar, gümüş ons fiyatında 24,40 - 25,80 dolar aralığında gidip gelecektir. Rusya - Ukrayna Savaşı ile ilgili pozitif bir gelişme olursa piyasalarda yeni bir trend oluşacaktır'' dedi.