Son yaşanan olaylarda İsrail, 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarını hedef aldı. Uluslararası insancıl hukuka göre, yardım görevlilerini ve sivilleri kasıtlı olarak hedef almak savaş suçu sayılıyor.

Toshiba 4 bin personelini işten çıkarma kararı aldı Toshiba 4 bin personelini işten çıkarma kararı aldı

Bu olayla birlikte, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında hayatını kaybeden yardım görevlilerinin çarpıcı sayısına dikkatler çekildi. Saldırılar kapsamında 6 ayda hayatını kaybeden yardım görevlilerinin sayısı, dünya genelinde son 30 yılın ortalamalarını arkada bıraktı.

AWSD TARAFINDAN RAPOR HAZIRLANDI

İsrail'in uluslararası yardım görevlilerine yönelik saldırılarını takip eden Yardım Çalışanları Güvenlik Veri Tabanı (AWSD) tarafından konuya ilişkin rapor hazırlandı. Rapor kapsamında, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının 181 gündür devam etmesine karşın şu ana kadar en az 203 yardım görevlisinin öldürüldüğü bildirildi. 

Son 30 yıla bakıldığında, 1 yıl içinde çatışmalar sırasında yardım görevlilerine yönelik saldırılarda en fazla ölüm 159 ile 2013 yılında gerçekleşti.

UNRWA'NIN 171 ÇALIŞANI HEDEF ALINDI

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana öldürülen yardım görevlilerinin büyük çoğunluğunu İsrail'in hedef gösterdiği Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) çalışanları oluşturdu.

2 milyondan fazla Filistinliye yardım sağlayan UNRWA tarafından 29 Mart'ta açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında 171 UNRWA çalışanının öldürüldüğü belirtildi.

WCK'NİN 7 ÇALIŞANI HEDEF ALINMIŞTI

WCK yardım kuruluşunun merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunuyor. Uluslararası yardım kuruluşu WCK tarafından yapılan açıklamada, Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu 7 çalışanının araçlarının kasıtlı hedef alındığı belirtildi. 

Yapılan açıklamaya karşılık İsrail ordusundan da yanıt gecikmedi. İsrail Ordusu, "Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı inceleme yürütüyor." ifadesinde bulundu.

WCK'nın kurucusu İspanyol Şef Jose Andres ise yaptığı açıklamada WCK konvoyunun kasıtlı şekilde vurulduğunu belirterek, "İsrail, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeye son vermelidir." dedi. 

Ayrıca Andres, İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinde yayımlanan makalesinde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "Savaşlarda bu tür olaylar olur" şeklindeki ifadelerine de tepki göstererek, "Başbakan Netanyahu, 'savaşta böyle şeyler olur' dedi ancak konvoyumuza yapılan hava saldırıları sadece savaşın sisinde yaşanan talihsiz bir hata değildi. Bu, hareketleri İsrail ordusu tarafından bilinen ve açıkça işaretlenmiş araçlara doğrudan bir saldırıydı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail savaş suçları işlemeye devam etmesine rağmen ABD yönetiminin engellemeleri nedeniyle hala cezasız kalmaya ve saldırılarını gerçekleştirmeye devam ediyor. 

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya