İsrailli Yüzbaşı Bar Zonshein, İsrail medyasında konuştu. Yüzbaşı Zonshein, konuşmasında esirleri hedef aldığına dair itiraflarda bulundu.

 Zonshein'in itirafı, 7 Ekim’de soruşturmalara konu olan İsrail güçlerinin esir siviller ve askerleri hedef aldığı yönündeki iddiaları da doğrular nitelikte oldu.

"KAÇIRILMAYI DURDURMANIN DAHA İYİ OLDUĞUNA KARAR VERDİM"

Zonshein, o güne ilişkin detayları açıkladı. 7 Ekim günü iki araç tespit ettiklerini belirten Zonshein, “Araçların kabininde çok sayıda insan vardı. Bunların ceset mi yoksa yaşayan insanlar mı olduğunu bilmiyorum. Bu araçlara saldırmaya karar verdim.” dedi.

“Belki onları öldürdün, onlar sizin askerleriniz” sorusunun  yöneltilmesi üzerine İsrailli yüzbaşı, “Doğru. Ama bunun doğru karar olduğuna, kaçırılmayı durdurmanın daha iyi olduğuna karar verdim.” diyerek kendi askerlerini öldürmüş olabileceği ihtimalini kabul etti.

"DOĞRU DAVRANDIĞIMI HİSSEDİYORUM"

Zonshein, esirleri öldürme ihtimaline dair iddiaya, “Doğru davrandığımı hissediyorum” ifadesiyle cevap verdi. Verilen bu kararın ordunun Hannibal Protokolü uygulanması emri olup olmadığı sorusuna ise Zonshein, “Emirde birkaç operasyonel adımın atılması gerekiyordu. Merkezi toplanma ve kontrol noktalarına ateş edilmesi gerekiyordu ve (kendi askerinin) kimliğin tespit edilmesi durumunda, bu şeyin (Hannibal Protokolü) yapılması gerekiyordu.” şeklinde cevap verdi.

Zonshein konuşmasında çelişkili ifadelere de yer verdi. İlk ifadesinde 7 Ekim günü içleri insan dolu iki aracı vurduğunu kabul etmesine rağmen röportajın devamında ise “(Esir askerleri) Onları vurmadığımızı biliyorum.” diyerek çelişkili ifadede bulundu.

HANNİBAL  PROTOKOLÜ NEDİR?

İsrail, kurulduğu günden bu yana rehine krizleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. Bu durumun karşısında 1986 yılında bir protokol hazırlandı.

Protokol dahilinde, rehinelerin kurtarılma imkanı yoksa alanlarla birlikte ortadan kaldırılması öngörüyor. Hannibal Protokolü, yaklaşık olarak 20 sene gizlenmişti. İlk olarak protokol 2003'te İsrailli doktor Avner Shiftan tarafından öğrenildi ve Haaretz gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu.

Hannibal Protokolü'nün uygulandığı iddiaları ise gündeme ilk olarak İsrail'in 7 Ekim 2023’teki saldırılarda sivil ölümlerin araştırılması sırasında, görgü tanıklarının şahitliği ve bölgede ağır ateşli silahların kullanılması üzerine gelmişti.

İsrail medyasında, 7 Ekim saldırısı sırasında, İsrail ordusunun esirleri de öldürmeyi öngören Hannibal Protokolü'nü uyguladığı haberleri büyük yanklı yapmıştı. Ayrıca bu olayın medyada yer verilmesinin ardından konuya ilişkin soruşturma açılması çağrıları yapılmıştı.

Blinken, Refah'a olası kara saldırısını görüşmek için gelecek hafta İsrail'e geliyor Blinken, Refah'a olası kara saldırısını görüşmek için gelecek hafta İsrail'e geliyor

İsrail ordusunun 6 Şubat’ta, orduya ait tankın 7 Ekim günü Yahudi yerleşim biriminde bulunan bir evi bombalaması sonucunda İsrailli 12 esirin ölmesiyle alakalı soruşturma başlatıldığı aktarılmıştı.