Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve  Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde, TOBB binasında 2019 İstihdam Seferberliği  Tanıtım Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Selçuk, konuşmasında ülke ekonomisinin son 16 yılda hızlı  bir büyüme eğilimi gösterdiğini ancak bunun geçen beş yılında ciddi risklere  maruz kaldığını belirtti. Ayrıca gezi olayları, terör saldırıları, 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi  birçok badirenin güçlenerek geride bırakıldığına işaret eden Selçuk, 2018 yaz  aylarından itibaren, dolar üzerinden kurulan ekonomik spekülasyonların da  başarıyla yönetilerek bertaraf edildiğini söyledi.

Selçuk, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için  kalkınmaya dair projelerin ve hamlelerin hız kesmeden sürdürüleceğini ifade etti.

Kamu ihalelerine yönelik düzenleme Kamu ihalelerine yönelik düzenleme

Türkiye'nin 16 yılda 3,5 kat büyüdüğünü anlatan Selçuk, bu süreçte  uygulamaya konulan reformlarla, "İş Yapma Kolaylığı" bakımından, Türkiye'nin  dünyada 43. sıraya kadar yükseldiğini aktardı.

AKTİF İŞ GÜCÜ PROGRAMI

Bakan Selçuk, "2002'de 727 bin olan sigortalı çalıştıran iş yeri  sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22,3 milyona yükseldi.  Aynı dönemde, aktif iş gücü programlarımızdan yararlanıcı sayısı ise yaklaşık 3,1  milyona ulaştı." diye konuştu.

Birinci 100 günlük icraatlarının başarıyla bitirildiğini, ikinci 100  günlük icraatların süratle tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Selçuk, bu  kapsamda kolay işverenlik uygulamasının genişletilmesi, aktif iş gücü  programlarının yaygınlaştırılması ve yabancı çalışma iznine yurt dışından  başvurunun kolaylaştırılması gibi hizmetlerin hayata geçirildiğini söyledi.

'Teşvikten kazancım ne kadar'  uygulaması

Selçuk, "Bugün burada bir müjde daha vermek isterim. 100 Günlük Eylem  Planı'nda olan, 'teşvikten kazancım ne kadar' uygulamasıyla da işverenlerimiz  sunduğumuz teşvik ve desteklerden ne kadar fayda sağlayacaklarının bilgisine  ulaşacaklar inşallah." ifadesini kullandı.

Bakan Selçuk, "Bugün burada, bu güzel atmosferde, yeni teşvikimizi  sizlerle paylaşmak istiyorum. İşverenlerimizin nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı  her ilave istihdam için 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücreti de  devlet olarak biz karşılayacağız. İzleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz." dedi.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alınan her bir sigortalının,  asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerinin 12 ay boyunca karşılandığını  hatırlatan Selçuk, 2016'da başlatılan asgari ücret desteğine bu yıl da devam  edildiğini bildirdi. Selçuk, geçen yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresinin  bu yıl 12 aya çıkarıldığını ifade etti.

Bakan Selçuk, 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 lira, 500'ün  altında çalışanı olan iş yerlerine 150 lira asgari ücret desteği verildiğini  belirtti.

Tüm teşviklerden yararlanan işletme ve çalışan sayısının gün geçtikçe  daha da artığına işaret eden Selçuk, "Bakanlık olarak geçen hafta açıkladığımız  teşvikle beraber 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamızla 1,7 milyona yakın  işverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza halihazırda destek vermekteyiz."  diye konuştu.

Selçuk, prim teşviklerinin hayata geçirildiği 2004 yılından bu yana  işverenlere 150 milyar liraya yakın destek sağlandığını kaydetti.
 

Editör: TE Bilişim