Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinin mağduriyeti devam ediyor.

Tayin, becayiş, meslek kodu, zorunlu emeklilik gibi birçok konuda beklentileri çözüme ulaşmayan işçiler, Kamu Çerçeve Protokolü'nün ardından yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor. 

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor. Meslek kodları, çalışanların verimliliğini ve kalitesini artırmak için uygun ve güncel olmalıdır. Meslek kodları konusunda mağduriyet yaşayan çalışanlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. Meslek kodu mağdurları  yaşadıkları mağduriyeti yetkililere bildirmek için sosyal medya ve diğer platformlarda etkinlikler düzenliyor.

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen işçilerin nakil, tayin ve terfi hakkının bulunmaması toplumda sorunlara yol açmaktadır. 

Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.

Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 696 KHK'lılar hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 696 KHK'lıların tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.

Uzun süredir birçok mağduriyet yaşayan kamu işçileri TBMM'den şu konularda düzenleme talep ediyor:

  1. 696 KHK Hükümleri ve maddeleri iptal edilip 375 Sayılı Kanun 23., 24.Maddelerinin kaldırılması 
  2. Tayin hakkı 
  3. Meslek kodlarının Değiştirilmesi, 696 KHK işçilerinin ihalesi ile fiilen yaptığı işlerin birbiriyle uyumlu hale getirilmesi. Meslek kodu sorunu yüzünden görevden el çektirilen işçilerin eski işlerine iadesi
  4. Görev Tanımları 
  5. Ünvan Değişikliği Sınavı 
  6. Diploma ve kıdem farkı verilmesi 
  7. 40 saat çalışma, eşit çalışma hakkı 
  8. Belediye işçilerinin norm kadroya geçirilmesi 
  9. 696 KHK ve İŞKUR ayrımının kaldırılması 
  10. Özel güvenlik kartlarını Kurum tarafından karşılanması herhangi bir sebeple kart yenilenmesi olmayan işçilerin meslek kodlarının değiştirilmesi 
  11. Zorunlu Emekli Mağdurlarının İşlerine iade edilmesi 
  12. Üniversiteli işçilerin isteklerine göre memur kadrosuna geçirilmesi 
  13. Vergi dilimlerinin sabitlenmesi 
  14. Hangi sendikaya üye ise o sendikaya aidat kesilmesi