Yıllardır birçok insanın hayatını derinden etkileyen, maddi ve manevi olarak zor bir süreçten geçmelerine sebep olan EYT sorunu hala bir çözüm sürecine giremedi.

EYT sorunu hem iktidar tarafından hem de muhalefet tarafından çözülmesi için gündemde tutuluyor. Mecliste değerlendirmeler yapılıyor. Ancak iktidar henüz EYT'lilerin mağduriyetini giderecek net bir adım atmadı. On binlerce insanın mağdur olduğu ve dört gözle müjdesini beklediği EYT mağduriyetini çözecek bir yasa henüz çıkartılmadı. İktidar 2022 yılını işaret ederken muhalefet ise iktidara geldiklerinde EYT sorununun çözüleceğin dair vaatlerde bulunuyor. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, dün Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Erbakan Haftası 2022 Anma ve Anlama Programı 'nda konuştu. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Karamollaoğlu, EYT sorununa da değinmeden geçmedi. 

''EYT mağduriyetlerinin yıllardır giderilemediği bir ülkede çocuklarına bez ve mama dahi alamayan milyonlarca ailenin bulunduğu bir ülkede adaletten, adil bir devletten, adil paylaşımdan ve insanca yaşamdan bahsetmek mümkün mü?'' dedi. 

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

Bakan Bilgin'den açıklama

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz hafta, 3600 ek gösterge ve EYT sorunu hakkında şu açıklamalarda bulunmuştu. "Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım."

''EYT tekrar gündem olur''

EYT sorununu gündemde tutup, değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise gündemi derinden etkileyen Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi örnek vererek, ''Birkaç ay önce EYT konusu çok ciddi gündeme geldi, ekonomik kriz, TL’nin hızlı değer kaybı sonrası gündem ekonomi oldu, geçen hafta EYT tekrar ciddi gündem konusu oldu tam bu sırada Rusya-Ukrayna savaşı çıktı! Birkaç haftaya taraflar anlaşır EYT tekrar gündem olur. #Eyt '' açıklamasında bulunmuştu. 

EYTFED Başkanı Gönül Boran Özüpak, konuk olduğu Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programında, yaklaşık 5 milyon EYT'lilerle miting yapmayı planladıklarını açıkladı. İktidar ve muhalefet ile yaptığı görüşmeler hakkında yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: 

“Hükümetimiz bize kapılarını kapatmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Seçimi kaybetsem dahi yokuz’ demiş ve büyük bir maliyetinin olduğunu belirtmişti. Şu anda seçimin bir dumanının tüttüğünü hepimiz biliyoruz. O kapılar bize ufak ufak aralandı. İl başkanlıklarında randevularımız oldu. 16 Şubat’ta Federasyonumuza bağlı dernek başkanı arkadaşlarımızla kurduğumuz bir komisyonla AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile bir görüşme yaptılar. Umutlandık mı? Tabii. Verdiğimiz mücadeleyi sonuna getirme kararlılığımızla bu görüşme neticesinde daha evvel Sayın Muhammet Emin Akbaşoğlu hükümetimizin bazı öncelik sıralarından bahsetmişti. Biz de beşinci sıradaydık, Türkiye’ye mal olan bir mağduriyetin varlığıyla. Oysa o sıralamanın en başında yer alanlardandık çünkü yaşadığımız mağduriyetler artık kaldırılamayacak safhadadır. Dolayısıyla bu görüşmede sadece değişik cümlesi 2022 yılına kadar bir açıklama geleceği ve çalışmanın başlatıldığı yönünde oldu. Yetkili makamdan duymuş olduk. Her seçimde basına servis edilen bazı formüller yazılıyor ama ben dokuz yıldır bu mücadelenin içerisindeyim. Artık bunlar bizi kesmiyor. Yetkili makamdan duymamız gerekiyor.” 

''İktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz''

Özüpak, ''söz bizi artık kesmeyecek'' diyerek partilerden icraat beklentilerini ve taleplerini şu şekilde anlattı:

“Bir tarafta iktidara talip muhalefet partileri var. Bir tarafta Cumhur ittifakıyla yönetildiğimiz partiler var. Biz diyoruz ki iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz. Her evde eşli EYT’li var. Z kuşağı bizim çocuklarımız ve ‘biz hazırız’ diyoruz. Çünkü 22 yıldır devam eden mağduriyette 20 yıldır da hükümetimiz olan iki tane siyasi partinin bunca zamandır bizi ötelemesine anlam da veremiyoruz. Söz bizi artık kesmeyecek. İcraatın noktalanmasıyla biz tatmin olacağız. Bunu da yaparken servis edilen, sunulan formüller emin olun bir tarafı memnun ederken yine bir taraftan eşitlik ilkesine aykırılığı ve mağduriyeti arttırıcı durumları devam ediyor. Diyoruz ki tek formülümüz var. 4447 sayılı kanunun işletilmesinin tamamının da değil, bizi ilgilendiren maddesini iptal ettiğiniz süreçte sorunumuz çözümlenmiş olacak. O kadar yüklü maliyette değiliz. Hemen emekli olabilecek sayımız 1 milyon kişi kadardır. Bunun içerisinde gününü tamamlamayan sigorta numarası almış, 2000 sonrası çalışma hayatı başlamış, hizmet yılını doldurmamış birçok arkadaşım var. Bize bütçeye yük algılarıyla gelmişlerdi. Biz bu söylemleri asla kabul etmedik. ‘Peşinen ödediğimiz vergilerimizi ve sigorta primlerimizi bize iade etmekte geciktiniz’ diye haykırdık. Devam edeceğiz.”

AK Parti Grup Başkan Vekili Akbaşoğlu'dan EYT açıklaması

AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT sorununun beşinci sırada yer aldığını belirterek 'EYT'li kardeşlerimizin Allah razı olsun diyeceği noktaya getireceğiz' sözünü vererek şu açıklamalarda bulundu: 

''Daha önce kamuoyla da paylaştığımız ve 5 adım atacağımıza dair beyanatımız vardı.  Bu konuyla ilgili birinci olarak asgari ücreti ele alacağız, ikinci olarak memur ve emeklilerin durumuna ilişkin maaş artışlarıyla ilgili bir düzenleme getirteceğiz, üçüncü olarak ek göstergeyi geniş bir spatyum içerisinde  düzenleyeceğiz, dördüncü olarak belediye çalışanlarımız dahil olmak üzere bütün kamudaki sözleşmeli personelle ilgili onların kadroya geçirilmesine ilişkin çalışmayı netilendireceğiz. Beşinci olarak da EYT'li kardeşlerimizle birlikte konuyu masaya yatıracağız. Bu konuyla ilgili ne yapacağımızın müjdesini de 2022 yılı içerisinde bütün kamuoyuyla EYT'li kardeşlerimize paylaşacağız.' dedik aynı sıramayı biz şu an hayata geçiriyoruz. İlk ikisini gerçekleştirdik, üçüncü sırada 3600 ek gösterge ile ilgili Çalışma Bakanlığımız ilgili arkadaşlarla biraraya gelmek suretiyle gerçekten verdiğimiz sözleri yerine getirmeye ve adilane anlamda 3600 meselesini halletme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Çalışma Bakanlığımız dünyadaki örnekleri Türkiye'deki hukuki statülerle ilgili geniş bir çalışma neticesinde bütün seçenekleride değerlendirerek bu konuda en uygun şekilde 'EYT'li kardeşlerimizinde Allah razı olsun diyeceği' bir noktaya getirme hususunda bir yaklaşım sergiliyoruz. EYT konusunu diğer paydaşlarla beraber netilecendirme konusunda yaklaşımımızın bir tezahürü olarak önümüzdeki yakın süreçte görmüş olacağız. 2022 yılı içerisinde ne yapacağımızı kamuoyu ile paylaşacağız."