Derece ve kademe açısından aralarında hiçbir fark olmamasına rağmen aynı işi yaptığı kişilerden daha az ücret alan karayolları skala mağdurları, eşit işe eşit ücret talep diyor. Karayolları skala mağdurları, yaşadıkları adaletsizliğin son bulması için sosyal medya platform'u X'te çeşitli etkinlikler düzenleyip seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor.

Özel Halk Otobüsü sahipleri İBB'den ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle eylem yapıyor! Özel Halk Otobüsü sahipleri İBB'den ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle eylem yapıyor!

Karayolları Skala Mağdurları ayrımcılığın bitmesini istiyor!

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı bölge müdürlükleri bünyesinde görev yapan işçiler, aynı işi yapmalarına karşın farklı ücret ölçütlerine tabi tutuluyor. Bu durum işçiler arasında haksızlık ve mağduriyet yaratıyor.

İşçiler, bu sorunun kaynağında sendika yönetiminin yanlış politikalarının olduğunu düşünüyor. Sendika yönetimini kendilerini yeterince savunmakta yeterli bulmayan işçiler, Karayolları Skala Mağdurları Platformu adı altında bir araya gelerek haklarını aramaya başladı.

Karayolları Skala Mağdurları Platformu'ndan açıklama

En az 16 bin işçinin mağdur edildiğini vurgulayan Karayolları Skala Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Taş, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

”Karayollarında çalışan 19 bin kadrolu işçinin yaklaşık 16 bini mağdur edilmiştir. Aynı iş yerinde aynı işi yapmalarına rağmen farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS ile Yol-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde belirtildiği üzere günlük yevmiyeler 2005 tarihi öncesi işe girenler 1. skalada ücretlendirilirken, 2005 tarihinden sonra işe girenler ise 2. skalada ücret almaktadır. Toplu iş sözleşmesi dönemlerinde alınan yüzdelik zamlarla skalalar arası fark daha da açılmaktadır. Örneğin; Aynı iş, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189TL, Mehmet 329 TL. yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL, Mehmet 32,99TL zam almaktadır. 

"Mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız"

Sendikamız yöneticileri skala mağduriyetinin oluşmasında yapılan sözleşmenin altına imza attı. Bunu inkâr etmiyorlar, taviz verdik itirafını yaptılar. Her türlü sorunumuzda olduğu gibi bu sorunumuzu da yıllardır görmezden geldiler. Hakların yok edilmesine adeta göz yumdular. Üyelerini oyalayıp duruyorlar. İşçi arkadaşlarımızla beraber verdiğimiz mücadele sonucu üçüncü skala kalktı. Hazırladığımız dosyayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklara, milletvekillerine, siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına sunduk. Twitter’da sürekli gündem oluşturduk. Böylece üçüncü skalayı kaldırdık. Şimdi bizler ikinci skaladan yevmiye alıyoruz. Belki 200 lira yevmiye alacağız ama birinci skaladaki işçi 350 lira alacak. İşin garip tarafı her sözleşme döneminde makas iyice açılıyor. Herkesin hakkı olan birinci skaladan gösterilmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.”