Kışlasız bedelli askerlik Meclis'te!

Gençler hali hazırda olan işlerini kaybetmek istemediklerinden, askerlik görevlerini bedelli olarak yapmak istemektedir. Ancak bedelli askerlikte gözlemlenen artış asker adaylarının elini zorlaştırdığından verilen paranın boşa gitmemesi için kışla şartının kaldırılması talebi Meclis'te gündeme geldi.

KIŞLASIZ BEDELLİ ASKERLİK MECLİS'TE!

Hüda Par Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis'te vatani görevlerini bedelli olarak yapmak isteyen asker adayları için soru önergesi sundu. TBMM’de gerçekleştirilen basın toplantısında bedelli askerlik yapacaklar için soru önergesi sunan Dinç,  “Dar gelirli aileler de göz önünde bulundurularak bedeli askerlik ücreti belirlenmeli. Yapılabiliyorsa taksitlendirme de yapılmalı. Kışla şartı yerine; arama kurtarma, ilk yardım, acil yardım eğitimleri verilebilir. Bakaya kalan veya yoklama kaçaklarının bedelliden faydalanması ve ek bir ücret ödememesi için bir kereliğine mahsus af çıkartılmalı” şeklinde açıklama yaptı.

''BEDELLİ ASKERLİK YAPACAK GENÇLER MAĞDURİYET YAŞADI''

Basın toplantısının ana gündem maddesini kışlasız bedelli askerlik olduğunu söyleyen Dinç, kısa süreliğine askerlik yapacak kişilerin mağduriyet yaşadığının altını çizerek, “2019 yılında çıkan bedelli askerlik yasasına göre bedelli askerlik yapacak gençler belli mağduriyetler yaşadılar. Özellikle bedelli askerliğin ücreti ile ilgili sorun, kışla şartının koşulması sorunu, bakaya kalan veya yoklama kaçağı olan gençlere verilen para cezası ile ilgili problemler var. Bu problemlerin giderilmesi için biz de bugün gençlerimizin sesi olacağız inşallah.” 

Bedelli askerlik ücretinin gençler için büyük sorun teşkil ettiğini dile getiren, Dinç,  “Bedelli askerlik ilk olarak 2019'da çıktığı zaman ilk etapta 33 bindi. 2020'de bu ücret 37 bin oldu. 2021'de 43 bin oldu. Buraya kadar çok büyük bir şey yok. Ancak 2022'de bedelli askerlik ücreti 80 bin oldu. Neredeyse iki kat. 2023'te ise şu an bu bedelli askerlik ücreti 122 bindir. 2024'ün ocağında büyük ihtimalle bu ücret 180 bine dayanacak ve büyük bir zam bekleniyor.

Gönül Boran Özüpak’tan ‘yeni mücadele’ mesajı Gönül Boran Özüpak’tan ‘yeni mücadele’ mesajı

Bu da gençlerimiz için büyük bir problem. Sonuçta bedelli askerlik yapan gençlerimizin çoğu evlilik yaşlarındadır. Muhtemelen evlilik hazırlıklarını yapıyorlar. Zaten o konuda büyük bir külfettin altına girmişler. Bu ücretin bu kadar yüksek olması memur maaşına endeksli olması gençlerimiz için büyük bir problemdir. Bu konuda çağrımız şudur; en azından dar gelirli aileler de göz önünde bulundurularak bu bedeli askerlik ücreti belirlenmeli. Makul bir seviyeye getirilmeli. Hiçbir şey yapılmıyorsa gençlerin en çok da talep ettiği bir konuda bu bedelli ücretin tek seferde ödenmesi çok zor. Bunun taksitlendirilmesi konusunda talepleri var ve bu talebinde yerine getirilmesi gerekiyor.” şeklinde açıklama yaptı.

''BEDELLİ ASKERLİK YERİNE İL YARDIM EĞİTİMİ''

Bedelli askerlik yerine arama-kurtarma ve ilk yardımeğitimlerinin verilmesi gerektiğini söyleyen Dinç, şunları kaydetti:

“Bir diğer problem kışla şartının konulması. Yani bu gençler bedelli askerlik ücretini ödedikten sonra bu badireyi atladıktan sonra bu kez karşılarına 28 günlük kışla zorunluluğuna konuluyor. Bu da ciddi bir problemdir. Sonuçta gençlerimizin hepsi memur değildirler. Kamu kurumlarında çalışmıyorlar. Çoğu gençlerimiz özel sektörde çalışıyor ve bu 28 günlük, yani bir aylık izin talep etmeleri sonucu doğal olarak bu işlerden ayrılmayla karşı karşıya kalabiliyorlar. Kaldı ki 28 günde ne kadar bir asker yetişir, bir fayda sağlanır? O da ayrı bir sorun.

Normalde yurt dışında kalıcı olarak kalanlara yönelik döviz endeksli kışla şartı konulmadan bir bedelli askerlik ücreti talep ediliyor. Aynı şekilde diyoruz ki bizim kendi vatandaşlarımıza, kendi gençlerimize de bu kışla şartı kaldırılmalı. Bu kışla şartı konulmamalı. Bunun yerine farklı şeyler yapılabilir. 6 Şubat'ta ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. 11 ilde biz bu felaketi hepimiz direkt veya indirekt dolaylı olarak iliklerimize kadar hissettik. O zaman hepimizin ortak gördüğümüz sorun AFAD ile ilgiliydi. İlk yardım, arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğine hepimiz şahit olduk. En azından bu kışla şartı yerine arama kurtarma, ilk yardım, acil yardım eğitimleri verilebilir. Bu sorunun bu şekil atlatılmış olacağını umuyoruz.”

''GENÇLERİMİZİN BİZDEN TALEBİ BİR DEFAYA MAHSUS BU CEZALARIN SİLİNMESİDİR''

Bedelli olarak askerliğini yapmakisteyenlerin askere gidemediğini belirten Dinç, “2019'da bu bedelli askerlik ücreti yasalaştı ve bu süreçte tercih yaşı 29'dan 22'ye düşürüldü. Doğal olarak çoğu gencimiz aslında bakaya ve yoklama kaçağı dediğimiz sorunla karşı karşıya kaldılar. O süreçte askere gidemeyenlere günlük, aylık veya yıllık olarak bir para cezası verildi. Zaten mevcut bedelli askerlik ücreti çok yüksek. Üstüne o para cezasının da eklenmesi gençlerimiz için bedelli askerlik yapmak hayal oldu. Bu konuda gençlerimizin bizden talebi, bir kereye mahsus bu cezaların silinmesidir.

Son olarak şunu söyleyeyim. Bu bedelli askerlik 2019'da çıktı. O süreçte bazı genç kardeşlerimiz bedelli askerlikle ilgili başvuruda bulundular. Başvuruda bulunduktan sonra kuralar çekildi, sınıflandırma oldu. Ancak bu gençler bedelli askerlik yapmak için askere gidemediler. Niye gidemediler? Hepinizce malumdur ki o süreçte bir salgın vardı.

Koronavirüs dediğimiz pandemi süreciydi. Kimisinin babası, annesi, anneannesi veya dedesi hastaydı. Belki ona bakmak zorunda kaldı. Bundan dolayı askere gidemeyen bu genç kardeşlerimiz artık bedelli askerlikten yararlanamama durumuyla karşı karşıya kaldılar. Bunlara yönelikte bir kereye mahsus bir affın çıkmasını talep ediyorlar. Biz de bu vesileyle genç kardeşlerimizin bize ilettiği bu problemin basın yoluyla yetkililere ulaşmasını diliyor ve umuyoruz.” dedi.