Anne babalar dikkat! Lösemide bu 8 madde çok önemli Anne babalar dikkat! Lösemide bu 8 madde çok önemli

Kızamık hastalığında en fazla çocuklar mı risk sahibi?

Son dönemlerde ise kızamık vakalarında artış yaşandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik de, ''Son dönemde kızamık en büyük risk faktörünün aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak olduğudur.'' dedi. 

Medipol Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik, “Son dönemde kızamık vakalarıda arttı. Genelde çocuklarda görülen bu hastalıkta en büyük risk faktörü aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak.” dedi. Kızamık hastalığının en büyük şikayetleri  arasında vücutta döküntü ve yüksek ateş şikayetleri olurken, Dr. Akif Çelik, hastaların döküntü ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurduğunun altını çizdi.

Peki, kızamık vakalarının en büyük nedeni aşı karşıtlığı mı?

Kovid-19 salgını döneminde yükselişe geçen aşı karşıtlığı, eski hastalıkların yeniden görülmesine neden oldu. İstanbul'da hastanelere kızamık şüphesiyle başvuranların sayısındaki artışa işaret eden uzmanlar, bu bir salgın ve en büyük nedeni ise aşı karşıtlığı ifadelerinde bulundu. Düşen aşılama oranları nedeniyle yalnızca aşısız çocuklar değil aşı olanlar da risk altında olmaya devam ediyor.

Kızamık hastalığı başka hangi hastalıkları tetikliyor?

Uzman Dr. Akif Çelik, yeni doğan çocukların ilk 9 ay anne sütüyle beslenmesini önemli bir faktör olduğunu vurgularken, anne sütüyle beslenen çocukların anneden geçen antikor sayesinde kızamık hastalığından korunduğunu da ifade ediyor. Ayrıca Uzman Dr. Akif Çelik,  “Çocuklarda 9’uncu aydan sonra antikor kalmadığı için aşı uygulanıyor. Bu sayede vaka sayıları azaltılarak salgının önüne geçiliyor. Aşı karşıtlığı ve kalabalık ortamlar nedeniyle kızamık vakalarında ciddi oranda artma gözlemliyoruz. Kızamık hastalığı ishal gibi hafif komplikasyonların yanı sıra zatürre, orta kulak iltihabı, akut beyin iltihabı, gözde kornea ülseri gibi durumlara sebep oluyor” diye konuştu.

Bulaşıcı hastalıkların tek çözümü aşı mı?

Kızamık hastalığının belirtileri genel olarak 10-14 gün sonrasında kendisini gösterdiğini ifade eden Çelik, “Ateş, öksürük, rinit (soğuk algınlığı, ateş, hapşırma), konjonktivit (kırmızı gözler) ve döküntü oluyor. Hastalarda 40 dereceyi bulan yüksek ateş görülürken, bu durum yaklaşık 1 hafta sürüyor. Çok nadir görülen ağız içindeki koplik lekeler, kızamık tanısının konulmasına yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu. Kızamık aşılarının ücretsiz yapıldığını ifade eden Çelik, bulaşıcı hastalıklardan aşı ile korunulduğunu söyledi.