Prens Andrew'un ABD'deki cinsel taciz davasının utancı ve Prens Charles'ın onur skandalına bulaşmasının ardından, Kraliçe Elizabeth'in COVID-19'a yakalanması, İngiliz kraliyet ailesi için bir haftalık korkunç haberi olarak tanımlanıyor.

Buckingham Sarayı dün yaptığı açıklamada, iki ay içinde 96 yaşına girecek olan hükümdarın hafif semptomlar yaşadığını söyledi. Ancak artan sağlık korkuları ve aileyi içeren skandallar, tahttaki 70. yıldönümünü kutlamak için ulusal kutlamaları gölgede bırakmalarına neden oluyor.

"Yakın Tarihli Kraliçe" biyografisinin yazarı Matthew Dennison, "Bunun, kraliyet ailesinin herhangi bir üyesinin özel bir zevkle geriye bakacağı bir hafta olmadığından şüpheleniyorum" dedi.

Sadece iki hafta önce, şu anda dünyanın en yaşlı ve en uzun süre hüküm süren hükümdarı olan Elizabeth, tahtta yetmiş yılını kutlarken, son 1000 yılda seleflerinin hiçbirinin ulaşamadığı bir dönüm noktası olarak, kraliyet ailesi, halkın ve medyanın sıcak bir övgü dalgasının tadını çıkarıyordu. 

Güven öyleydi ki, hükümdar, 73 yaşındaki varisi Prens Charles'ın bir zamanlar karalanan ikinci karısı Camilla'nın kral olduğunda Kraliçe Consort olması gerektiğini ilan edebildi. 

Ancak geçen Salı günü, Elizabeth'in ikinci oğlu Prens Andrew'un onlarca yıl önce bir genç kıza cinsel tacizde bulunduğuna dair bir iddiayı çözmek için para ödediği ve hiçbir yanlış yapmadığını kabul etmesine rağmen, kraliyet uzmanları davanın sonucunun savaşın sonunu getirdiğini söylüyor.

İki gün sonra polis, Prens Charles'ın hayır kurumlarından birine bağış karşılığında bir Suudi vatandaşına onur teklif edildiği iddialarını araştırdıklarını söyledi. 

Aynı gün Elizabeth, Windsor Şatosu'ndaki evinde yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdiğinde fazla hareket edemediğini söyledi, ancak bir saray kaynağı bunun hasta olmaktan ziyade biraz gergin hissettiği için olduğunu söyledi.

Sun gazetesi ertesi gün ön sayfasında "Kraliçe İçin Tanrıya Şükür" yazdı.

Ancak Pazar günü Saray, aşıları tam olan kraliçenin COVID için pozitif test ettiğini duyurdu. Yetkililer, hâlâ hafif görevler üstleneceğini söylese de, bu onun Platin Jübile yılına gölge düşürdü.

Denison, "Bunun kraliçe için bir kutlama yılı olması amaçlanıyor ... ve bunu olumsuz etkileyen olaylar açıkçası üzücü," dedi.

Çoğu insan için Elizabeth, Britanya ile eş anlamlıdır ve son zamanlardaki sağlık sorunları, monarşinin geleceği hakkında şimdiye kadar kamuoyunun çok az ilgisini çeken soruları gündeme getirdi. 

19 yaşındaki öğrenci Gerard Smith, Windsor'da Reuters'e verdiği demeçte, "Sadece gerçekten üzgünüm... Herkes onu seviyor" dedi. "O benim tüm hayatım ve neredeyse herkesin hayatı oldu. Umarım, yine de yapar." açıklamasında bulundu.

DEVLET DANIŞMANLARI

Elizabeth, yaşına rağmen hala çok sayıda resmi görev yürütüyor ve Nisan 2020'den Mart 2021'e kadar olan yıl boyunca 113 resmi angajman gerçekleştiriyor.

Yetmiş yıldan fazla bir süre yanında kaldıktan sonra geçen Nisan ayında 99 yaşında vefat eden Prens Philip'in eşini kaybetmesi çalışma programını etkilemezken, son zamanlardaki hastalığı etkiledi.

Geçen Ekim ayında belirtilmeyen bir rahatsızlık nedeniyle bir geceyi hastanede geçirdi ve o zamandan beri doktorların tavsiyesi üzerine randevularını iptal etmek zorunda kaldı, ayrıca bir keresinde bel burkulması yaşadı.

Kraliyet kuralları, kraliçenin sağlık sorunları nedeniyle görevlerini yerine getirememesi durumunda, kraliçe adına hareket etmek üzere dört kıdemli kraliyet danışmanının atanabileceğini belirtir.

Bununla birlikte, bu dört seçenekten ikisi, kraliyet unvanlarından etkin bir şekilde sıyrılan Prens Andrew ve resmi görevlerinden ayrılan torunu Prens Harry, Amerikalı karısı Meghan ile Los Angeles'a taşınmak için oldukça kritikti. Buckingham Sarayı'ndan.

Semeru Yanardağı'nda 5 patlama meydana geldi Semeru Yanardağı'nda 5 patlama meydana geldi

Geçen hafta, Londra'daki Yüksek Mahkeme'de, polis koruması için ödeme yapmasına izin verilmemesi nedeniyle hükümet aleyhine açtığı davanın duruşması görüldü.

Dennison, "İlk tercih Galler Prensi (Charles) ve Cambridge Dükü (torun Prens William) olacaktır ve bu işlevleri yerine getirmek için uygun oldukları sürece, bu açıkça uygulanabilir bir düzenleme olmaya devam edecektir." dedi.

Buckingham Sarayı daha önce danışmanların meselelerinin müdahil olacağı bir tartışma olmadığını söylemişti.

Sunday Times gazetesinin kraliyet editörü Roya Nikkhah BBC radyosuna verdiği demeçte, "Kraliçe için son birkaç gün, hafta ve aylarda sert ve hızlı geldi. Ailesinden zorlu bir yolculuk geçirdi, bir yılda kutlama olması gereken bir sürü güçlükle karşılaştı, ama saban sürüyor."ifadelerine yer verdi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.

Bunlara da göz atabilirsiniz.