"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Kültür Sanat Edirne’de Kakava coşkusu sona erdi: Baba Fingo, Tunca'da görüldü mü?

Edirne’de Kakava coşkusu sona erdi: Baba Fingo, Tunca'da görüldü mü?

Binlerce kişinin katıldığı Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, dileklerin Tunca Nehri’ne bırakılması ve Baba Fingo efsanesinin canlandırılmasıyla unutulmaz anlara sahne oldu. Baharın müjdecisi bu ritüeller, Edirne'yi yine renkli bir kültür şölenine dönüştürdü. İşte Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'ndeki o dikkat geçen görüntüler...

Okunma Süresi: 2 dk

Edirne’nin simgelerinden biri haline gelen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, bu yıl da Sarayiçi’nde coşkulu anlara sahne oldu. Kutlamalar kapsamında yakılan Kakava ateşi, baharın gelişini simgelerken katılımcılara barış, bereket ve umut dolu bir atmosfer sundu.

Gece boyunca süren eğlencelerin ardından sabaha karşı Kakava ritüeli gerçekleştirildi. Edirneliler ve şehir dışından gelen binlerce ziyaretçi, geleneksel kıyafetler ve müzikler eşliğinde Tunca Nehri kıyısına akın etti.

Edirne'de Baba Fingo Efsanesi CanlandI!

Kutlamaların en çok ilgi çeken anı ise, Roman kültürünün kadim figürü olan “Baba Fingo”nun efsanevi dönüşü oldu. Roman çeribaşı Fikri Ocak, çiçeklerle süslü bir kayıkla Tunca Nehri üzerinde belirdi. Meşaleler eşliğinde nehirden karaya çıkan çeribaşı, kalabalığı selamladı ve baharın gelişini müjdeledi.

Çeribaşı Ocak, "Gerçek Baba Fingo belki 1400 yıl önce yaşamış olabilir ama biz bu efsaneyi yaşatmaya kararlıyız" diyerek kültürel mirasın nesilden nesile aktarılmasının önemine vurgu yaparak Baba Fingo'yu beklediklerini ifade etti.

Kutlamalara katılan vatandaşlar, yazdıkları dilek kâğıtlarını Fatih Köprüsü üzerinden Tunca Nehri’ne bırakarak yeni bir yıl için umutlarını suya emanet etti. Bazı ziyaretçiler ise dileklerini alandaki ağaçlara astı.

Dileklerini bırakmakla yetinmeyen bazı katılımcılar, Hıdırellez geleneğine uygun olarak sağlıklı ve genç kalma inancıyla Tunca Nehri’nde yüzdü. Renkli görüntülere sahne olan etkinlik, geleneksel ile moderni birleştiren bir kültür mozaiği sundu.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, şenlik boyunca vatandaşlarla bir araya gelerek üzerine barış, sevgi ve bolluk yazılı dilek çiçeğini nehre bıraktı. Başkan Akın, “Bu gelenekler, Edirne’nin dünya çapında bilinen kültürel mirasları arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Baba Fingo Kimdir?

Roman kültürünün sembolik figürü olan Baba Fingo, efsaneye göre Mısır'da Firavun’un zulmünden kaçarken Kızıldeniz’e girer ve bir daha geri dönmez. Roman inancına göre, 6 Mayıs sabahı Baba Fingo’nun bir nehirden geri döneceğine inanılır. Bu yüzden Kakava sabahı nehir kenarında yapılan ritüeller, bu efsanenin yeniden doğuşunu simgeler.

Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, sadece bir kutlama değil; aynı zamanda Roman kültürünün dünyaya tanıtıldığı bir festival niteliğinde. UNESCO tarafından da dikkatle takip edilen bu gelenek, Edirne’yi bahar aylarında uluslararası bir kültür merkezine dönüştürüyor.

 

Kaynak: AA