"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Kültür Sanat Hıdrellez nasıl ortaya çıktı? Hıdrellez neden kutlanır?

Hıdrellez nasıl ortaya çıktı? Hıdrellez neden kutlanır?

Doğanın uyanışı, bolluk, bereket ve şifa... Hıdırellez sadece bir bahar kutlaması değil, yüzyıllardır süregelen mistik bir buluşmanın simgesi. Hızır ve İlyas efsanesiyle şekillenen bu kadim gelenek, nereden geliyor ve neden kutlanıyor?

Okunma Süresi: 2 dk

Her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez, Anadolu'dan Orta Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada baharın gelişi, doğanın canlanışı ve umudun simgesi olarak kabul edilir. Aynı zamanda bu tarih, halk inancına göre ölümsüzlüğe ulaşmış iki ulu kişinin, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak da bilinir.

Hıdırellez’in Kökeni Nereden Geliyor?

Hıdırellez’in kökeni, sadece İslam kültürüne değil; Mezopotamya, Yunan, Roma ve Türk mitolojisine kadar uzanır. Baharın gelişiyle yapılan törenler, doğayla barış içinde yaşama, toprağın bereketlenmesini dileme ve ölümsüzlük arayışı gibi temaları işler. Bu yönüyle Hıdırellez, farklı inanç sistemlerinden izler taşıyan çok kültürlü bir gelenektir.

Bazı tarihçiler bu geleneğin, İslamiyet öncesi Türklerin “gök sakallı bilge atalarına” duydukları saygının bir devamı olduğunu belirtir. Diğerleri ise Hıdırellez’in, eski Akdeniz uygarlıklarında bahar tanrılarına adanan törenlerle bağlantılı olduğunu savunur.

Hızır ve İlyas Kimdir, Neden Buluşurlar?

Halk inancına göre Hızır, karada darda kalanlara yardım eden, bolluk ve sağlık getiren ölümsüz bir ermiştir. “Ab-ı hayat” adı verilen yaşam suyunu içmiş, zaman ve mekân kavramı dışında dolaşarak zor durumda olanlara görünür.

İlyas peygamber ise denizlerin ve suların koruyucusudur. Efsaneye göre her yıl 6 Mayıs’ta, Hızır ile İlyas bir araya gelir ve bu buluşma doğaya can verir. O gece Hızır’ın uğradığı yerlere bolluk, şifa ve bereket yayılır.

Hıdırellez’de Ne Yapılır?

Hıdırellez, dileklerin kabul olduğu kutsal bir zaman dilimi olarak görülür. Bu nedenle insanlar;

  • Gül dallarına dileklerini asar,
  • Çizdikleri resimlerle isteklerini sembolize eder,
  • Sadaka verir, oruç tutar veya kurban keser,
  • Hızır’ın uğrayacağı yerleri temizleyip yemekler hazırlar.

Bazı yörelerde Hızır’ın ayak izinin çıktığına inanılan çimenlik alanlar, adeta ziyaret yerlerine dönüşür. Hızır’a “rastlamak” o gecenin en büyük dileğidir.

Hıdırellez, yüzeyde sadece baharın gelişi gibi görünse de çok katmanlı bir kültürel hafızanın ve halk inancının ürünüdür. Doğayla insan arasındaki dengeyi kutsayan bu gelenek, geçmişten bugüne dirilişin, umudun ve insanın doğayla barışık yaşama arzusunun sembolüdür.