İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar çıktı: 7 kez ağırlaştırılmış müebbet! İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar çıktı: 7 kez ağırlaştırılmış müebbet!

Kurban Bayramı, tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından kutlanan dini bir bayramdır. Kurban Bayramı, Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanır. Ayrıca Müslümanların bir diğer ibadeti Hac da bu dönemde Mekke ve Medine’de ifa edilir.  

Kurban Bayramı’nın tarihçesi nedir? 

Her yıl milyonlarca Müslüman tarafından kutlanan Kurban Bayramı’nın ortaya çıkışı Hz. İbrahim peygambere dayanır. Hicretin ikinci yılında, Hz. İbrahim, rüyasında oğlu İsmail’i Allah’a kurban ettiğini görür. Hz.İbrahim, oğlu İsmail’e rüyasından bahsetmez. İbrahim peygamber oğlu İsmail’i Allaha kurban etmek için onunla birlikte yola çıkar. Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. Böylece Müslümanlar tarafından kutlanan Kurban Bayramı ortaya çıkar.  

Kurban Bayramı’nın önemi 

Kurban Bayramı sadece et kesilen bir bayram değildir. Kurban'da maddi durumu el veren kişiler kurban keserek Allah'a şükürlerini sunarken, bu eti yoksullarla paylaşarak birlik ve beraberliklerini pekiştirirler. Allah'a şükür, teşekkür etmek ve bağlılığını göstermek için yapılan bu ibadet aynı zamanda insanları manevi olarak birbirine yakınlaştırır. 

Diyanet ise kurban ibadetini şu sözlerle açıklar: 

“Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dini bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).”

Kurban kesmek farz mı?

Dini kaynaklara göre kurban kesmek farz değildir. Hanefi mezhebine göre ise vacip olan kurban ibadeti, Şafii mezhebine göre sünnet olarak görülür. Çok faziletli bir ibadet olan kurban kesmenin ise belirli şartları vardır. Kişilerin kurban kesmesi için akıl sağlığının yerinde olması, maddi durumunun buna elverişli olması gerekmektedir. Bu kişilerin borçları ve mevcut paralarının dışında 80.18 gram altın ya da benzer bir değere sahip eşyaya sahip olması gerekir. Bu şartlar sağlanmadığı sürece kişilerin kurban kesmesi dinen uygun değildir ve tavsiye edilmemektedir.

Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Kurbanın çeşitleri kesen kişinin niyetine göre farklılık göstermektedir.

Akika kurbanı: Dünyaya gelen çocuk için şükür amaçlı kesilir. Doğumun 7. gününde kesilmesinin sevap olduğu bilinmektedir. Çocuğun ergenlik dönemine gelene kadar geçen sürede kesilmesi uygun görülür. Akika kurbanı kesmek sünnettir.

Şükür kurbanı: Herhangi bir amaçla Allah’a şükretmek için kesilir. Adakta bulunmayan kişilerin şükür kurbanı kesmesi zorunlu değildir. Eğer kişi adakta bulunduysa bu kurbanı dinen kesmek zorundadır.

Hedy kurbanı: Hac ve Umre ibadeti sırasında kesilen kurbandır.

Adak kurbanı: Bir dileğin gerçekleşmesi için adanan ve dileğin gerçekleşmesinden sonra kesilen kurbandır.