5000 prim ve 3600 kısmi emeklilik hakları vatandaşlara verilecek mi?

EYT'ye mücadele kazandırdı

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesinde çalışan vatandaşları emekli etmek için hükümet tarafından mağdurlara seçenek sunuldu. Vatandaşlar emekli olmayı beklerken yeni bir mağduriyet ile karşılaştı. Diğer yandan yasanın kanunlar dahilinde tam çıkmadığını ifade eden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarına yönelik, prim günlerinin arttırılmasının ardından vatandaşların tepkisine yol açtı. Peki, torba yasada 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının hakları dahil olacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar: EYT sorunu nedir, kaç kişi yararlanacak, SGS  nasıl etkilenecek? | Euronews

EYT yasası Meclis'te çoğunluk oylar tarafından kabul edilmesinin ardından milyonlarca vatandaş emekli edildi. Yasaya ilişkin prim günlerini dolduranlar emekli edilirken, bakanlığın aldığı kararlar doğrultusunda yasada değişikliğe giderek prim günlerinde artışa gitmesi, vatandaşları yeni bir mağduriyet ile karşı karşıya kaldı.

Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır

EYT'ye mücadele kazandırdı

5000 prim günü 20-25 yıl Kısmi Emeklilik 3600-5400 gün 50-55 yaş olarak emeklilik şartını tamamlayan vatandaşlar, prim günlerini doldurmak için bakanlığın sunduğu bir diğer şartlardan olan borçlanarak günlerini doldurmalarına rağmen, yasadaki değişiklik vatandaşları yeni bir mağduriyetin eşiğine getirdi.

EYT bitti, kısmi emeklilik başladı! 3600 prim günü yeter: İki şartla 7500  TL maaşınız hazır!

  5000 VE KISMİ EMEKLİLERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ememklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun teklifinin olduğunu, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayıp sigota girişi olanların Kanun teklifi ile, EYT’lilerin prim günlerini doldurmaları halinde yasaya dahil edilmeleri için çalışma başlattıklarını ve Sigortalılık gün sayısı ve prim ödeme gün sayısı şartı devam ederek yaş şartının kalkacağının altını çizmişti.

Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) / X

Kısa süre önce Staj ve Çıraklara Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından Meclis'e kanun teklifi verilmesinin ardından, 5000 ve kısmi emeklilik konusununa ilişkin hiçbir açıklama yapılmaması büyük tepki çekti. 5000 ve Kısmi Emeklilk mağdurları sosyal medyadan Tag etkinlikleri düzenleyerek hükümetten kendileri içinde adımlar atılması için çalışma başlattı.

İşe giriş tarihine göre hangi EYT'li için kaç prim günü gerekiyor? -  Bloomberg HT

Günümüz Türkiyesi'nde ise çalışma başlatılmayarak binlerce vatandaş EYT dışında kaldı, Emekli olabilmek için yüksek faizli krediler çekti. Ancak emeklilik şartı ile ilgili verilen sözlerin yerine getirirlmemesi ve kanunun değişmesinin ardından vatandaşlar kendileerine haksızlık yapıldığını düşünerek çalışma başlattı.

EYT son dakika haberleri | Takvim belli oldu: EYT düzenlemesi yeni yıla  kaldı! EYT ne zaman çıkacak, son durum nedir? - Sosyal Güvenlik Haberleri

5000 VE KISMİ EMEKLİLİKTE SON DURUM NE?

Süreç içersinde konuya ilişkin parti milletvekilleri tarafından konuya ilişkin Meclis'in onayına kanun teklifi sunmasına rağmen, çoğunluk oylar ile kanun teklifi reddedildi.

EYT 5000 PRİM GÜN KABUL EDİLİR Mİ?

5000 prim günü önerisi çoğunlukta olan partilerin milletvekilleri tarafından reddedildi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifi için, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak belirlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği teklifler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmedi.

3600 KISMİ EMEKLİLİK NE OLDU?

Hükümetin vatandaşlara sunduğu emeklilik opsiyonda 3600 prim günü ile SSK-SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecekti. Bağkur primleri de 7200 güne indirilerek. yeni düzenleme ile kısmi emekli emekli olmak isteyenlerin maaşı 7600 TL olarak belirlendi.

KISMİ EMEKLİLİK YAŞ ŞARTI KALKACAK MI?

Yaş şartının düşürülmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması planlanırken prim günlerinde gözlemlenen artış ile vatandaşlar mağdur edildi.