2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

GENEL AF ÇIKACAK MI?

İktidara yakın yorumlarıyla öne çıkan Gazeteci Cem Küçük, konu hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Katıldığı televizyon programında seçim sürecini ilgilndiren konuşma yapan Küçük, iktidarın oylarının bıçak sırtı bir seviyede olduğunu, bu nedenle de hem EYT düzenlemesi hem de genel af konusunda bir hamle de bulunacağına dair duyumlar aldığını belirtti.

Cem Küçük'ün genel af konusundaki ifadeleri sonrası mahkumlar ve mahkum yakınları genel af ne zaman, genel af çıkacak mı gibi sorulara cevap aramaya başladı.

Küçük, açıklamalarının duyum olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Cezaevi mahkumlarıyla ilgili genel af gelebilir. Bugün Ankara'da sabah programımızda böyle bir haber aldık, bazı AK Partili yetkili isimler bu konuşuluyor dediler, kesin bir şey yok. BAĞ-KUR ve SGK'yı eşitleme, 5000 prim gün yıllara dağıtıldı, bununla ilgili belki birleştirme... Bayram bitene kadar bu vaatlerin ardı arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu son söylediklerim duyumdur."

AF ÇIKARSA DEVAM EDEN DAVALAR DÜŞER Mİ?

Genel af halinde, yürütülmekte olan savcılık soruşturmaları takipsizlik kararı ile sonuçlandırılır. Ceza mahkemelerinde açılan ve devam eden kamu davaları hakkında düşme kararı verilir. Kesinleşmiş ceza mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar. Yani, hüküm infaz edilmez.

7. YARGI PAKETİ'NDE GENEL AF VAR MI?

Hemen şunu belirtelim ki, resmi olarak genel af ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Adalet Bakanlığı'nın çalışmalarını tamamladığı 7. Yargı Paketi hakkında şu ana kadar yapılan açıklamalarda genel af detayı yer almıyor.

AK PARTİ KAPILARI KAPATMIŞTI

AK Parti, ittifak ortağı olan MHP'nin gündeme getirdiği genel af konusuna kapıyı kapattı. Konuyla ilgili açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan geldi. Yazıcı, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda düzenlediği basında 'genel af ya da infaz düzenlemesi', 'Musa Anter davasındaki zaman aşımı' ve 'Tahir Elçi davasında Davutoğlu’nun dinlenmekten vazgeçilmesi' ile ilgili sorularını yanıtladı.

Yazıcı gündemlerinde genel af ve infaz düzenlemesinin bulunmadığını söyledi. Medyascope'tan Ferit Aslan’ın sorularını yanıtlayan Yazıcı “Bir af ya da infaz düzenlemesi söz konusu değil, net” demişti.

AF KONUSUNDA NE OLMUŞTU?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 2022 Eylül ayında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşeceğini belirterek "İnfaz hesaplamasının gözden geçirilmesi gerekliliğini sayın Adalet Bakanımıza bugün anlatacağım" demişti.

GENEL AF DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?"

Canlı yayında "Genel af düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaylığını af üzerine inşa etmediğini belirterek Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Erdoğan soruya cevap olarak şunları söyledi: "Terörist başını bırakacaklarmış. Selo'yu bırakacaklarmış. Bu ülke bir hukuk devleti. FETÖ'nün içerideki uzantılarına bırakılacakmış. Bunu nasıl diyebilirsin? O zaman her gücü eline alan, cezaevlerinin kapılarını açtım açıyorum...

Bunlar oy için yapılan şeylerdir. Biz gelirsek bunlar serbest bırakacağız, o yüzden oylar bize. Karşımızdaki zat bunu Meclis kürsüsünden defalarca söyledi. Bu bir hukuk devletinin ahlaki yapısına uygun değil. Ben cumhurbaşkanlığı adaylığımı genel af üzerine kurmadım. Bay bay Kemal buradan ne elde ederim bunun peşinde.

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

Mahkum yakınları yetkililere sesleniyor!

Seçim öncesi genel af çıkmasını bekleyen mahkum yakınları Twitter'da etkinlik düzenleyerek yetkililere bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mahkum yakınları genel af yasasının çıkması için mücadele etmeye devam ediyor.