Yıllardır etkisini gösteren küresel ısınma son yıllarda olumsuz etkilerini arttırdı. Gelişen dünyanın getirdikleri kutupları ve orada yaşayan canlıları vurdu. Sık sık ölçümler yapılan ve takip edilen konuyla ilgili son gelen ölçüm sonucu yetkilileri şaşırttı.

Olağan Dışı Sıcak!

Antarktika'daki hava istasyonları, Concordia İstasyonu'nda havayı eksi 12 derece, Vostok İstasyonu'ndaki havayı ise eksi 17 derece şeklinde ölçtü. Bölgedeki son ölçümler, tüm zamanların ortalamasına göre 15 derece daha sıcak olduğunu gösterdi.

İki ilde sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi İki ilde sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi kuzey kutbundaki sıcaklığın geçtiğimiz yılların mart ayı ortalamasına göre 10 derece arttığını ve olağan dışı sıcak olduğunu belirtti.

İki Kutup Aynı Anda Eriyor!

Buz bilimci Walt Meier, yaptığı açıklamada kuzey kutbu çevresindeki buzulların erime noktasına yaklaştığı konusunda uyararak "İki kutupta zıt mevsimler yaşanıyor. Kuzey ve Güney'in aynı anda eridiği daha önce görülmemişti.  Bu kesinlikle olağan dışı bir olay" şeklinde konuştu.

Bununla beraber yeni analizlere göre dünya belirlenen iklim hedeflerinin çok gerisinde. Columbia Üniversitesi’nin Küresel Enerji Politikası Merkezi, yeni analiz için Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen ülkelerin iklim planlarını sıraladı. Bu rapora göre, “Sonuç, NDC’lerin hedefleri ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyonu karşılamak için gerekli yörüngenin arasındaki farkı ortaya koyuyor.”