Batı ve Orta Afrika'da daha yaygın olan viral bir enfeksiyon olan 100'den fazla maymun çiçeği vakası Avrupa'da rapor edilirken, Alman yetkililer salgını bölgedeki şimdiye kadarki en büyük vaka olarak nitelendirdi.

Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti

Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Belçika, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya gibi ülkelerde vakalar doğrulandı.

İlk olarak maymunlarda tanımlanan hastalık, tipik olarak yakın temas yoluyla yayılır ve nadiren Afrika dışına yayılmıştır, bu nedenle bu vaka serisi endişeleri tetiklemiştir.

Bununla birlikte, virüs SARS-COV-2 kadar kolay yayılmadığı için bilim adamları, salgının COVID-19 gibi bir pandemiye dönüşmesini beklemiyorlar.

Monkeypox genellikle ateş semptomlarının yanı sıra belirgin inişli çıkışlı bir döküntü ile karakterize hafif bir viral hastalıktır.

Cuma günü ülkede ilk vakasını tespit eden Almanya silahlı kuvvetlerinin tıbbi servisi, "Birleşik Krallık, İspanya ve Portekiz'de doğrulanmış birkaç vaka ile bu, Avrupa'da şimdiye kadar görülen en büyük ve en yaygın maymun çiçeği salgınıdır" dedi.

Robert Koch Enstitüsü'nden Fabian Leendertz, salgını bir salgın olarak nitelendirdi.

"Ancak bu salgının uzun sürmesi pek olası değil. Temas takibi yoluyla vakalar iyi izole edilebiliyor ve gerektiğinde kullanılabilecek ilaçlar ve etkili aşılar da var" dedi.

Maymun çiçeği için özel bir aşı yoktur, ancak veriler, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun hastalığına karşı %85'e kadar etkili olduğunu göstermektedir.

İngiliz yetkililer Perşembe günü, bazı sağlık çalışanlarına ve maymun hastalığına maruz kalmış olabilecek diğerlerine çiçek aşısı teklif ettiklerini söyledi. 

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.