Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un seçim sisteminde yapmak istediği değişiklikler pazar günü başkent Meksiko City'de protesto edildi. Protestocular değişikliklerin demokrasiyi tehdit ettiğini ve geçmişe dönüş anlamına geleceğini dile getirdi.

Çoğunlukla Ulusal Seçim Enstitüsü'nün rengi olan beyaz ve pembeye bürünen protestocular "Oyuma Dokunma!" sloganları attı. 

Protestocuların normalde 100 bin kişi kapasitesine sahip olan başkentin ana meydanı Zocalo'ya sığmayarak yan cadde ve sokaklara yayıldığı bildirildi. Protestoculara göre, başkentte 500 bin kişilik bir yürüyüş düzenlendi. Yerel yönetim ise bu sayıyı 90 bin olarak açıkladı.

AP haber ajansına konuşan 64 yaşındaki protestocu Enrique Bastien, Obrador'un reformlarla hükümetin geçmişte olduğu gibi yine seçimleri kontrol etmek istediğini söyledi.

Veteriner olan Bastien, Kurumsal Devrimci Parti'nin (PRI) Meksika'yı yönettiği 1970'li ve 80'li yılları hatırlatarak, "Bağımsızlığın olmadığı bir hayattı" dedi.

Küçük bir iş adamı olan 55 yaşındaki Fernando Gutierrez de Obrador'un Meksika'yı sosyalist bir hükümete dönüştürmek istediği görüşünde. Gutierrez bu görüşünü "Küba'ya giden yardımlardan bu çok açık," ifadeleriyle dile getirdi.

Bulgaristan'da hükümet yine kurulamadı! Erken seçim kararı yolda Bulgaristan'da hükümet yine kurulamadı! Erken seçim kararı yolda

Diğer birçok gösterici ise 1990'larda bağımsız Ulusal Seçim Enstitüsü kurulmadan önce ülkede yaygın olan oyların yanlış sayılması, kampanya harcamalarının fazlalığı ve seçim baskısı gibi taktiklerine karşı uyarıda bulunmak istiyor.

Mexico City'deki yürüyüşte Reuters’a konuşan protestocu Veronica Echevarria “Demokrasimizi savunmak için savaşıyoruz” dedi.