Baskına ilişkin yapılan haberler ulusal basında büyük yankı oluşturdu.

Haberlerden edinilen bilgilere göre, Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine giren Ekvador polisi, Meksika hükümetinin siyasi sığınma hakkı vereceğini bildirdiği Glas'ı yakalayarak gözaltına aldı.

Konua ilişkin Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco'dan da açıklama geldi. Canseco,  Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğinin ve personele saldırdığının altını çizerek yaşananlara ilişkin tepkilerini dile getirdi. Canseco, bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu  ve bu durumun resmen barbarlık olduğunu belirterek, Glas'ın hayatından endişe duyduklarını ifade etti.

İLİŞKİLERİN ASKIYA ALINMASI İÇİN TALİMAT VERİLDİ

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yasal yollara başvurulması için dışişleri bakanına talimat verdiğini belirterek, "Bu uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin açık bir ihlalidir, Ekvador hükümetiyle diplomatik ilişkilerin derhal askıya alınması için talimatımı verdim." şeklinde açıklamada bulundu.

NELER YAŞANMIŞTI?

Yaşanan baskın olayının başlangıcı birkaç yıl öncesine dayanıyor. Eski Ekvador Devlet Başkanı Yardımcısı Glas'ın hakkında rüşvet soruşturması yürütülüyordu. Bu kapsamda Glas, 3 Ekim 2017'de yakalanarak tutuklanmıştı.

Glas yürütülen soruşturma kapsamında Brezilya inşaat firması Oberdecht'in ülkede altyapı ihaleleri kazanmak için yetkililere milyonlarca dolarlık rüşvet verilmesini organize etmekten suçlu bulunmuştu.

Sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan Glas, Aralık 2022'de Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine sığınma tabelinde bulunmuştu.

AstraZeneca'dan karar: Covid-19 aşısı dünya çapında geri çekildi AstraZeneca'dan karar: Covid-19 aşısı dünya çapında geri çekildi

(Kaynak:TRT Haber)

Editör: Öznur Kaya