Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melih Meriç, daha önce de, Meclis'te yaptığı açıklamalarda Staj ve Çıraklık mağduriyeti konusunu Meclis''e taşıdı. Meriç yaptığı açıklamada, 1999 öncesi zorunlu staj yapan Staj ve Çırakların sigorta Başlangıcı sayılmadığını ifade ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Veday Işıkhan'a seslenmişti.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesine düzenleme getirilerek yasalaştırılmıştı ancak milyonlarca kişi emekli olmanın hayalini kurarken vatandaşlar yeni bir mağduriyet ile karşı karşıya kaldı.

Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve ülkenin kalifiyeli eleman açığını kapatmak için, hükümet tarafından desteklenmektedir. Konuya ilişkin birçok siyasetçi desteğini sürdürürken hükümetin konuyu gündeme getirmemesi binlerce insan için büyük sorun teşkil etmektedir.

EYT'DE STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI GEÇERLİ Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu yasadan 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunanlar yararlanabildi. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu düzenlemeden yararlanamadı ve emeklilik hayalleri suya düştü.

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme beklendiği iddia ediliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır. Bu kişilerin EYT kapsamına alınması için bir düzenleme yapılacağı yönünde söylentiler var. EYT yasasında yer alan bilgilere göre staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamında yer almıyor. 

Melih Meriç'ten destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melih Meriç, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda;

"Meslek liselerinde yapılan staj sürelerinin sigorta başlangıç tarihi sayılmaması ciddi hak mağduriyeti oluşturmaktadır. Bu durumda yüzbinlerce vatandaşımız mağdur edilmiştir.

Staj ve çıraklık dönemi bir çalışmadır. Sen öğrencisin demek ise bir aldatmaca.Öğrencinin ve işçinin tanımı yasalarda belli. 3308 Sayılı Kanun Kapsamında çocuk yaşlarda fiilen çalışmış tescilli sigortalıların, E-Devlet sisteminde görünen "4A Tescil Başlangıç" tarihi; "Hizmete Başlama Tarihi" olarak kabul edilmelidir.Staj ve çıraklık acilen sgk başlangıcı olmalıdır.

Vatandaşlarımızın Staj ve Çıraklık dönemlerindeki haklarını alması adaletin gereğidir.HAKTIR,ALINTERİDİR." ifadelerine yer vererek staj ve çıraklık mağdurlarının yanında oldu.