Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reeskont işlemlerindeki iskonto faiz ve avans işlemlerindeki faiz ile ilgili düzenlemeye gitti.

TİSK Başkanı: Çalışan nüfusun yüzde 30'u için uzaktan çalışma mümkün TİSK Başkanı: Çalışan nüfusun yüzde 30'u için uzaktan çalışma mümkün

Resmi Gazete’de yayınlanan TCMB tebliğinde, “Bankamızca, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 50,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 51,75 olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu oranlar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre, reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yüzde 43,25'ten yüzde 50,75'e çıkarıldı.

Avans işlemlerine yönelik faiz oranı ise yüzde 44,25'ten yüzde 51,75'e çıktı.

TCMB tarafından en son 23 Aralık 2023 tarihinde belirlenen oranlara göre; reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranı yüzde 43,25, avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı yüzde 44,25 seviyesindeydi.

NE ANLAMA GELİYOR?

Reeskont faiz oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir. Reeskont oranı avans faiz oranıyla genelde aynı olup iskonto faiz oranından ise yüksektir.

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize “reeskont faiz oranı" denir. Merkez Bankası reeskontta kabul edebileceği senetler karşılığında ayrıca avans da verebiliyor.