Meslek kodu, kamu çalışanlarının görevlerini ve sorumluluklarını tanımlayan bir kriterdir. Fakat, meslek kodu sistemi, çalışanların kariyer planlamalarına uygun bir biçimde güncellenmediğinden, bazı çalışanlar meslek kodu sorunu yaşamaktadır. Meslek kodu sorunu, çalışanların ilk aldıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir iş yapmalarına karşın değişmemesi halidir. Bu hal, çalışanların iş değişikliği yapmalarını veya görev yerlerini değiştirmelerini engellemekte, yetkinlikleri ve tecrübeleri ile uyuşmayan işlerde çalışmalarına sebep olmaktadır.

Meslek Kodu Mağdurları göreve iade ve kod güncellemesi istiyor

Meslek kodlarıyla ilgili sorunlar yaşayan meslek kodu mağdurları, meslek kodlarının daha güncel ve esnek olmasını istiyor. Bu sayede işlerini daha verimli ve kaliteli bir şekilde yapabileceklerini belirten meslek kodu mağdurları, gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyor. Meslek kodlarıyla ilgili sorunlar yaşayan çalışanlar, çeşitli platformlarda seslerini duyurmaya çalışırken, zorla görevden alınan çalışanların da asli görevlerine iade edilmesin talep ediyorlar.

Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te! Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te!

Meslek Kodu Madurları Kimdir?

Meslek kodu mağdurları, kamu kurumlarında veri girişi, bilgisayar kullanımı, teknik destek, bilgi işlem, büro yönetimi gibi işleri yapmaktadırlar. Ancak bu kişilerin meslek kodları, yaptıkları işlerle ilgisi olmayan temizlik, güvenlik, şoför gibi kodlarla gösterilmektedir. Bu durum mağdurların hak kaybına ve haksızlığa uğramasına neden olmaktadır.

Yanlış girilen meslek kodları sebebiyle kişiler yaptıkları işlerden uzaklaştırılarak temizlik, güvenlik, şoför gibi işlere zorlanmaktadırlar. Bu yönde çalışanlara baskı ve mobbing yapılmaktadır.

Birçok meslek kodu mağduru baskılara dayanamayarak görevlerinden alınıp temizlik, güvenlik, şoför kadrolarına atandılar. Atanmayan mağdurlar da yaptıkları işi sürdürebilmek için büyük bir mücadele vermektedirler.

Bakanlık daha önce birkaç defa kurumlara yazı göndererek kişilerin yaptıkları işe uygun meslek kodlarının düzeltilmesini istemiştir. Ancak bazı kurumlar bu talebi yerine getirmedi ve çalışanları mağdur etmeye devam etti.