Çırak ve stajyerler "StajİçinElele" etiketiyle örgütleniyor.

Staj mağdurları Cumhur İttifakı’ndan MHP’nin 2018 seçim beyannamesinde “staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” taahhüdünde bulunduğunu hatırlatıyor. 

MHP, resmi Twitter hesabı üzerinden 9 Haziran 2018’de yaptığı paylaşımda “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak” mesajını vermişti. CHP ise düzenlemeden çırak ve stajyerlerin de yararlanması için kanun teklifi verdi.

Çırak ve stajyerler son olarak sosyal medyada olmak üzere birçok platformdan seslerini duyurmaya çalışıyor. Kendilerini mağdur olarak tanımlayıp haksızlığa uğradıklarını söyleyen çırak ve stajyerler #StajSkkBaslangıcıOlsun etiketiyle siyasetçilere sesleniyor.

MHP staj mağdurlarına söz vermişti

Cumhur İttifakı'nda yer alan  MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. 

Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi hâlâ yer alıyor.

MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”

MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu. 

DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar

Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı.

Bakan Bilgin'den “Onlar çalışan değil öğrenci” açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin çırak ve stajyerler için “Onlar çalışan değil öğrenci” yorumu yapmıştı.

Gazete Duvar’ın haberine Vedat Bilgin “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler” ifadesini kullandı.

Bakan Bilgin’e göre bu kişilerin EYT düzenlememesinde yer almamasının gerekçesi şöyle: “Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır”