Özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek zam gibi talepleri bulunan kamu mühendisleri sık sık sosyal medyada da etkinlikler düzenleyerek yetkililere sesleniyor. Kamu Mühendisleri Platformu altında bir araya gelen binlerce mühendis çalışma şartlarından memnun değilken özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını ve mühendislerin de hak ettiği değeri almasını istiyor.

Kuveyt ile 6 anlaşma imzalandı: İşte imzalanan anlaşmalar Kuveyt ile 6 anlaşma imzalandı: İşte imzalanan anlaşmalar

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, konuya ilişkin kanun teklifi verdiklerini şu sözlerle duyurdu: 

Kamu’da çalışan mühendislerimizin yaşadıkları hak kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla, maaş ve emeklilik şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili kanun teklifimizi TBMM’ye sunduk. Milliyetçi Hareket Partisi olarak konunun takipçisi olacağımıza dair mühendislerimize verdiğimiz sözümüzü yerine getirdik. İnşallah kanunlaşarak yürürlüğe girmesi için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

"GENEL GEREKÇE

Mühendis ve mimarlar; üniversitelerin en az 4 yıllık eğitim veren, mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olduktan sonra KPSS sınavı puanlarına göre kurumların yaptığı mülakatlar veya özel yarışma sınavlarında başarılı olarak Kamu Kurumlarına atanmaktadır. Gerek üniversite sınavı gerekse de KPPS sıralamalarında yüksek puan almak suretiyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarına atanan nitelikli meslek gruplarıdır.
Mühendisler kamuda genel olarak 657 sayılı DMK'nun 4/a maddesine göre kadrolu veya 4/b maddesine göre sözleşmeli ve 399 Sayılı KHK uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir. Bunların dışında sayısal anlamda çok fazla olmamakla beraber farklı ad ve statüde çalışanlar da bulunmaktadır.
Ağırlıklı olarak yatırımcı kuruluşlarda ve Kamu İktisadi Teşekküllerinde görev yapan mühendisler çalıştıkları kurumlarda; sorumluluk alan, karar alma mekanizmasında ve yönetimde aktif rol alan, üreten, denetleyen, düzenleyen ve kanunlar gereği denetlenen, faaliyetlerinin raporlarını yetkili kurumlara veren kamu çalışanlarıdır. Yol, köprü, baraj, inşa ve imar yapıları, TOKİ konutları, Enerji tesisleri, fabrikalar, maden üretimi ve savunma sanayii gibi ekonomik açıdan son derece önemli ve stratejik alanlarda; ülkemizin Gayri Safi Milli hasılasının artırılmasına katkı yapmakta, devletin büyük yatırımlarının gerçekleşmesinde ve denetlenmesinde çalışmaktadırlar.

Ancak yaptıkları işlerin ekonomik değerine ve stratejik önemine rağmen aldıkları ücretler yıllar itibariyle sürekli düşmüş, itibar ve statü kaybı yaşanmıştır. Günümüzde mühendisler, kurumlarda çalıştırdıkları ve yaptıklarından sorumlu oldukları personelin aldıkları ücretten hem çalışırken hem de emeklilikte daha az maaş almaktadırlar.

Kamuda görev yapan diğer nitelikli meslek grupları farklı zamanlarda aldıkları iyileştirmelerle, ek artışlarla ücretlerini ve emeklilik haklarını sürekli artırırken mühendislerin aldıkları ücretler sürekli geriye gitmiştir. Bu nitelikli meslek grupları dikkate alındığında makas çok fazla açılmış, mühendislerin iş motivasyonu bozulmuş, yüksek öğrenimde mühendisliğin tercih edilme oranları da azalmıştır. Ücretleri ve emeklilik hakları daha iyi olduğundan dolayı 4857 sayılı kanuna tabi çalışan işçi mühendisler memurluğa geçmeyi tercih etmemektedir.

Bu kapsamda kamuda çalışan mühendislerimizin maaşlarında iyileştirmelerin yapılması acil bir ihtiyaç haline gelmiştir."

Prof.Dr.Doğan Aydal da Yeniden Refah Partisi olarak Mühendislik Meslek Kanunu için Meclis'e teklif sunduklarını açıklamıştı. Peki Mühendislik Meslek Kanunu teklifi kabul edilecek mi?

Mühendislik Meslek Kanunu'nun genel gerekçesi şu sözlerle ifade edildi: 

Kamuda görev yapan mühendisler ürelim, düzenleme, denetleme, işletme gibi birçok alanda devletin temel görevlerini yürütmektedirler. Kamu mühendisleri birçok farklı kurum, kuruluşla ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi için hizmet etmektedir. Bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma, sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana, turizmden çevreye, sanayiden madene, üst yapıdan alt yapıya, ziraattan adalete, eğitimden güvenliğe kadar akla gelebilecek her alanda kritik görevler üstlenmektedirler.

Son birkaç yıl içinde tabip, diş tabibi gibi kariyer (akademik) unvanlı veya hâkim, savcı, müfettiş gibi meslek unvanlı kamu çalışanlarının gelirlerinde ve bahsedilen mesleklerin emekli maaşlarında iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak bu meslek gruplarına iyileştirmeler yapılırken mühendis, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı ve iç mimarlara yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu durum kamuda görev yapan üst kariyer meslek grupları arasında gelir farklılığı oluşturarak hem faal çalışma hayatında hem de emeklilik yaşamında dengelerin bozulmasına dolayısıyla eşitsizliğe neden olmuştur.

Ülkemizin her alanında görev yapan mühendisler, kamu kaynakları ile kamu yararına çalışmaları yürüterek bu doğrultuda vatanına ve milletine en iyi şekilde hizmet sunan meslek grubudur. Mühendislik hizmetlerinin önemini ve yapılan hatanın telafisinin olmadığını ne yazık ki 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinde bir kez daha gördük. Bu depremde kamu mühendislerinin yapım, kontrol vb. alanlarda sorumluluk alarak yaptıkları eserler depreme karşı dayanıklılık göstererek can ve mal güvenliği noktasında performansını kanıtlamıştır.

Kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluk yüklemekledir. Birçok kanun ve yönetmelik kamuda çalışan mühendislere yapmış oldukları işten ötürü ömür boyu sorumluluklar yüklemektedir.

Kamuda hizmet ettikleri süre ve görev aldıkları projelerle bilgi ve deneyimleri arlan kamu mühendisleri devletin vatandaşına sunduğu hizmet kalitesinin daha yukarılara çıkmasında önemli katkı ve destek sağlamaktadırlar. Ancak ne yazık ki kazanılan deneyim ve bilgi ödüllendirilmemektedir.

Bu kapsamda kamu mühendislerinin görevleri, venmiş oldukları hizmet, üstlenmiş oldukları sorumluluk gereği tazminat hakkının ve yıllar içerisinde kazandıkları deneyim ve bilginin karşılığı olarak kariyer basamaklarının oluşturulduğu meslek kanununun oluşturulmasının gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda kamuda görev yapan mühendis, mimar, şehir bölge plancısı, peyzaj mimarı ve iç mimarları kapsayan meslek grupları için meslek kanunu hazırlanmıştır. Ayrıca meslek kanunu düzenlemesinde sadece faal çalışma hayatını değil emeklilik dönemi de değerlendirilmelidir. Bu nedenle ilave emeklilik ödeneği verilmesi ile devlette yıllarca çalışıp hizmet etmiş emekli kamu mühendislerinin kariyerlerine uygun bir emekli maaşı almaları da sağlanmalıdır.

Kanun teklifinin maddelerini, amacını ve gerekçelerini okumak için tıklayınız. 

Teklifin verilmesinin üzerinden günler geçti ve teklifin son durumu TBMM sisteminde komisyonda olarak belirtiliyor. Uzun zamandır Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkmasını bekleyen mühendisler kanun teklifinin sunulmasının ardından umutlanırken Meclis'in teklifi kabul etmesini talep ediyor. ,

KAMU MÜHENDİSLERİ NE İSTİYOR?

Kamu mühendisleri, çalışma şartlarından memnun olmadıklarını belirterek taleplerini şu şekilde sıralıyor: 

Kamu Mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için aşağıda yer alan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

1- Kamuda çalışan tüm mühendislere “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, bu kalemin en düşük mühendis maaşını 30.700 TL olan yoksulluk sınırının üzerine çıkaracak şekilde düzenlenmesi ve memur maaş artış oranlarına göre güncellenmesi gerekmektedir.

2- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi gerekmektedir.

3- Kamuda çalışan tüm mühendislerin Ek ödemelerin (dengimiz olan hakim-savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) arttırılması gerekmektedir.

4- Tüm gelirlerin emekliliğe katkı sağlamasını ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin (en az 15.000 gösterge) yapılması gerekmektedir.

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından da deprem bölgesini yeniden ihya ve inşa sürecinde aktif rol oynayacak olan mühendisler, ''Güvenilir yaşam alanları için iş ehillerine bırakılmalıdır. Yıllardır prosedür olarak görülen mühendislerin mesleki olarak alacağı kararlara dair hukuki korumanın mevzuatlara işlenmesi gerektiğini belirterek 'Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasını talep ediyor.