Yaşanan depremlerin ardından İstanbul deprem risk haritası ve olası deprem senaryoları gündemi meşgul etmeye başladı. Uzman isimlerden İstanbul depremleri hakkında açıklama gelirken Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğundan çokça bahsedildi. Özellikle son zamanlarda yaşanan fay hattının hareketliliği İstanbul'da yaşayan vatandaşlar için büyük bir endişe kaynağı oldu.

"MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK"

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN TÜRKİYE DUYSUN"

"Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun"  ifadelerini kullandı.

"Büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum"

İstanbul'da daha büyük bir hasarın olacağını belirten Naci Görür, "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum." 

Aydın’da kruvaziyer gemisi iskeleye çarptı Aydın’da kruvaziyer gemisi iskeleye çarptı

"İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz"

"Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz" dedi.