TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Uzun süren mücadeleler sonucunda çıkan EYT yasası arkasında birçok mağduriyet bıraktı. 

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

4/A-4/B'lilerin askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcı geriye çekilip sigorta başlangıcı sayılırken 5434 SK tabi memurların sigorta başlangıcı sayılmaması tepkilere yol açtı. Uzun süredir emeklilik hakkı için bekleyen memurlar askerlik borçlanmasıyla mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, EYT'nin ardında kalan mağduriyetlerin giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini açıklamıştı.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, askerlik borçlanması mağduriyetinin çözülmesini talep ederek şu açıklamalarda bulundu:

Bilindiği üzere; SSK ve BAĞKUR kapsamındaki çalışanlar ile 2008 yılından sonra memur olanların yaptıkları "Askerlik Hizmet Borçlanması" sigorta başlangıç tarihlerini geriye götürmekte ve EYT kapsamına alınmalarını sağlamaktadır.  Aynı askerlik borçlanmasını yapan Emekli Sandığı kapsamındaki Asker, Polis ve Memurların ise sigorta başlangıç tarihleri geriye götürülmemektedir.

Madem SGK'nın öne sürdüğü gibi memurlar için de 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı şartı vardır, öyleyse Sosyal Devlet ve Sosyal Adalet anlayışı ile Anayasal Haklar gereğince; SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki çalışanlarda olduğu gibi, Emekli Sandığı Kapsamındaki Memurlarında yapmış oldukları “Askerlik Hizmet Borçlanmaları etkisiyle“ sigorta başlangıç tarihlerinin geriye götürülmesi” sağlanmalıdır.  

Sosyal Güvenlik Kurumu; Memurların sigorta başlangıç tarihlerinin geriye götürülebilmesi için kanuni bir düzenleme yapılması gerek demektedir. 

Öyleyse SGK tarafından istenilen bu mevzuat değişikliğinin yapıması ve mağduriyetin giderilmesi için, "TBMM'ye bir kanun teklifi sunulması konusunda" yardımlarınızı bekliyoruz.