Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'ataması yapılmayan öğretmenler' sorunu çığ gibi büyümeye devam ederken yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katıldığı canlı yayında öğretmenlikte mülakatın kaldırılmayacağını ancak içeriğinin değişeceği duyurması öğretmenlerin tepkilerini artırdı. 

Gelecek nesli adım adım yetiştiren öğretmenlerin atanmak, mesleklerini icra etmek için önlerinde birçok engel olması tepki çekerken atama bekleyen öğretmenlerin psikolojik ve fiziksel olarak zor günler yaşamasına neden oluyor.

KPSS'den yüksek puan alsalar bile atamaların yetersizliği nedeniyle mesleklerini icra edemeyen öğretmenler uzun süre atama bekliyor. Hâlihazırda atamaların yetersizliğinden yakınan öğretmenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği "Kamuda mülakatları kaldıracağız." sözünün aksine Bakan Tekin'in mülakatların devam edeceğini belirtmesi üzerine bir kez daha hayal kırıklığına uğradı

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 45 bin atama açıklamasını yeterli bulmayan öğretmenler Cumhuriyetin yüzüncü yılında yüz bin atama talep ediyordu. Yüz bin atama taleplerini yetkililere duyuramayan öğretmenler şimdi de yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in aldığı mülakat kararıyla zor durumda bırakıldı. 

ÖSYM açıkladı! 18 Mayıs'ta iki sınav yapılacak ÖSYM açıkladı! 18 Mayıs'ta iki sınav yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlik mülakatlarına ilişkin, atamalarda KPSS puanı ve mülakatın yarı yarıya etkili olacağını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda bir talimatı olduğunu söyleyerek açıklamasına başlayan Yusuf Tekin, mülakatların ihtiyaç duyulan alanlarda devam edeceğini ve bunlardan en önemlisinin öğretmenlik olduğunu söyledi.

Öğretmenliğin kutsal meslek olduğunu, mülakatın öğretmenlik için olması gerektiğini söyleyen Tekin, torpil olmayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

''Cumhurbaşkanımızın bir talimatı var. Mesleğin kendi iç dinamikleri içerisinde mülakatın ihtiyaç duyulan alanlarda devam edeceğini söylüyor. Ben en önemli meslek öğretmenliktir diyorum. Öğretmenliği kutsal bir meslek olarak görüyorum. Mülakatın öğretmenlik için olması gerektiğinin düşünüyorum. Torpil olmayacak kimse bilmeyecek. Hala endişesi olanların önerisini de dahil edelim dedik. Ben öğretmenliği önemsiyorum.''

Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek için önlerine çıkan mülakat ve yetersiz atama engelleriyle karşı karşıya kalan öğretmenler yetkililere seslenmeye devam ederken Cumhuriyetin yüzüncü yılında mülakatsız atama yapılarak öğretmenlerin sevindirilmesini talep ediyor. 

Öğretmen atamalarında mülakat uygulaması tartışmalara ve tepklilere yol açarken konu Meclis'e taşındı. Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, konuyu Meclis'te dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: 

Önde sayın Abdullah Gül burada sayın Bozdağ 2 eski Adalet Bakanı arasında adalet vurgulu bir konuşma yapacağım. Evet, Cumhuriyetimizin 100. Yılını tekrar kutluyor, cumhuriyetimizi yaşatacak ve yüceltecek olan gençlerimize buradan selam gönderiyorum. Gençlerin selamını da iktidar partisindeki arkadaşlara iletmek istiyorum. Konum arkadaşlar konum malum konu gençlerin umutla beklediği sizin şu seçim öncesine verdiğiniz meşhur sözünüz.

Yani mülakatların kaldırılması kalkınma planında biz net bir ifade göremedik, beklerdik. Aslında çok somut bir şekilde amasız, fakatsız bir şekilde mülakatlar kaldırılacak sözünü beklerdik. Ama bu netlikte bir ifadeyi göremedik. Ne gördük?

Sözlü sınavların atamaya konulan görevi niteliğinin gerektiği kıldığı hallerle sınırlı olarak yapılması sağlanacak diye gidiyor. Şimdi burada şunu sormak istiyorum, görevin niteliğinin gerekli kıldığı haller nedir? Mesela öğretmenlerimiz için böyle bir şey geçerli midir? Çünkü en çok onlar konuşuluyor. Son günlerde özellikle sayın Milli Eğitim bakanımızın belirsiz net olmayan açıklamaları öğretmen adaylarımızda ciddi bir hayan kırıklığı yaşatmıştır.

Oysa selefi olan önceki bakan seçim öncesine ne demişti? Mülakatlar kaldırılacak tek kriter KPSS olacak demişti. Onun referansı neresiydi? Sayın cumhurbaşkanının vermiş olduğu sözdü. Mülakatta kaldırılacak sözüydü. Mesele şu arkadaşlar, mesele sizin verdiğiniz sözü tutmanız. Derdimiz adalet, derdimiz gençlerimiz, derdimiz ülkemizin geleceği, derdimiz umutsuzluğa bırakılan, gelecek karamsarlığına kapılan gençlerimizin yeniden umudunu yeşilmek derdimiz oğlunu, kızını zor şartlar altında okutan ama bugün onlar için torpil aramak zorunda kalan annelerin, babaların yüreğine su serpmektir.

Evet, sayın gül ben bütün AK Partili Grup Başkan Vekili arkadaşlarımıza bu selamı iletiyorum. Size de özellikle iletmek istiyorum. Gençlerin bu anlamda bütün AK Parti'ye selamı var. Bunu özellikle paylaşmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı yardımcım yorgunsunuz hastalık da vardı dün ama mevzu gençlerimiz onun için onların selamını size de özellikle iletmek istiyorum. Bu konu önemli gençlerimizin duası sizi de iyi eder bizi de yeder, bütün Türkiye'yi ihya eder diyorum evet.

Bizim verdiğimiz bütün önergelere iktidarın gelenek haline gelmiş uygulamaları ölçüsünde genelde ret oyu veriyorsunuz. Ancak bizim bu vereceğimiz önerge, verdiğimiz önerge sizin sözünüz arkadaşlar. Sizin sözünüzle ilgili bir önerge veriyoruz. Onun için bunu bir daha gözden geçirin diyorum. Madem ki 2053 hedefi koyuyoruz. O zaman o zaman liyakatli bir sistemi inşa etmek zorundayız. Eğer biz liyakatli bir sistemi inşa edemezsek, 2053, 2071 hedefleri değil, daha geriye gitmek zorunda kalırız.

Geriye değil, biz ileriye hep ileriye doğru gitmemiz gerekiyor. Onun için onun için kaldıralım şu mülakat sistemini, kıralım prangaları açalım şu gençlerin önünü gençler kazansın diyoruz. Türkiye kazansın diyoruz.

Önerimiz şudur, önerimiz şudur, mevcut burada kalkınma planında bulunan ilgili maddenin kaldırılması, yerine kamuya personel alımında ve meslek içi yükselmelerde ve nitelikli görevlere alımlarda mevcut mülakat sisteminin kaldırılması ve bunun yerine objektif kriterlere dayalı sınavların getirilmesidir. Önerimiz bu önerimizi sizin vicdanlarınıza kamuoyununda takdirine sunuyoruz. Arkadaşlar tek bir derdimiz var. Liyakat sisteme hassas alınsın, torpili olan amiyane tabirle dayısı olan değil, hak eden kazansın, Türkiye kazansın diyor, Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.