Dr.Mehmet Yılmaz Kamudanhaber'e özel röportaj verdi. Milli Eğitim Bakanlığı 2022 yılında yapmış olduğu 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasında 2020 ve 2021 KPSS puanlarını geçerli sayarak başvuru almış ve sözleşmeli öğretmen mülakat sonuçlarını 28 Aralık tarihinde açıklamıştı.

Sözleşmeli öğretmen mülakat sonuçları açıklanınca Milli Eğitim Bakanlığı tarihinde olmayan şekilde itirazlar yükselmiş, sınav puanı çok yüksek adaylara 50-55 mülakat puanı verilerek elenmişti.

Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu başta olmak üzere toplumun her kesiminden öğretmen mülakatlarına tepkiler yükselmişti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tüm bu itirazlara kekeme olan kişileri eledik diyerek öğretmenlerimizi ve kamuoyunu tatmin etmeyen, ayakları yere basmayan , içi boş bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Öğretmen atama mülakatlarıyla ilgili yazımızın başında kalın harfler ve yüksek sesle şunu belirtelim.

Devletin bekasına, ve vatanın bölünmez bütünlüğüne kasteden başta PKK terör örgütü olmak üzere Fetö,Dhkpc  vs terör örgütleriyle ilişkili / iltisaklı hiç kimse öğretmen / memur yapılmamalıdır. Hatta mevcut kadrolu öğretmenler içerisinde bu terör örgütleriyle iltisaklı kişilerde titizlikle incelenmeli ve temizlenmelidir. Bunun yanında yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişilerde öğretmenlik mesleğine alınmamalıdır. 
Bu suçlardan hüküm giymiş ve terör örgütleriyle iltisakı bulunan kişiler asla öğretmen yapılmamalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığının Eylül ayında atamasını yapacağı 20 bin sözleşmeli öğretmen mülakatları için başvurular bugün alınmaya başlandı.

Mülakat başvurusu yapan öğretmenlerimizden aylardır çok sayıda mesaj almaktayım.

Bir önceki mülakatta öğretmenlerimiz hiçbir suçu olmadığı halde elendiler bu mülakatta biz de elenir miyiz ?

Mülakata başvuru yapan öğretmenlerimizin ortak kaygısı bu …

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den ''Öğretmen Atama'' açıklaması! Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den ''Öğretmen Atama'' açıklaması!

Öğretmenlerimizde ki bu kaygı düzeyi öyle bir noktaya gelmişki !!!

- Kyk borcunu ödemedim elenir miyim?
- Arkadaşımla tatile gittik otel kaydından elenir miyim?
- Babam birisine kefil oldu elenir miyim ?
- Babamın icra dosyası var elenir miyim?
- Üst komşumuzla kavga ettik mahkemelik olduk elenir miyim?
- Trafik kazası yaptım, mahkemelik olduk elenir miyim? 

Bu ve buna benzer o kadar çok soru geliyor ki öğretmen mülakatlarıyla ilgili…

Soruların saçma olduğunun farkındayız ancak bir önceki mülakatta, atama yapılacak öğretmen sayısının yüzde 10’undan fazla öğretmenin mülakatlarda elendiği istatistiğini göz önüne getirdiğimizde zaman zaman bizde acaba diye sormadan edemiyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e buradan mülakata girecek öğretmenler adına çağrıda bulunmak istiyorum.

Bir önceki öğretmen atama mülakatında kesinlikle hatalar yapıldığı ve mağduriyetler yaratıldığını düşünüyorum.

Mülakatta elenen birçok öğretmenimizin hikayesini dinledim.

Terör örgütleriyle hiçbir bağlantısı olmayan, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymeyen yüzlerce öğretmenimiz elenmiş.

Nasıl mı ?

Sizin dönemden önceki dönemlerde mülakata giren onlarca öğretmen mülakatı geçerken sizin döneminizde elenmiş.

Polislik yapan kişi sizin döneminizde elenmiş.

Memurluk yapan kişiler bile mülakata başvuru yapmış ve sizin döneminizde yapılan mülakatlarda elenmiş.

Milli Eğitim Bakanlığında mülakatların neden yapıldığını ve nasıl bir sürecin işlediğini yakinen bilen birisi olarak ; bu süreçlerle ilgili detaylara girmeden buradan birkaç anektodla yapılan hataları izah etmeye çalışayım.

Öğretmen atama sürecinde sizden önceki dönemlerde mülakata giren kişilerin arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmaları Bakanlığa geldiğinde sorunlu olan kişilerin dosyaları tek tek ekrana yansıtılır ve karar verilirdi.

Örneğin; Mülakata girecek kişinin amcası/ kardeşi fetöden işlem görmüş ancak kişide bir şey yok. Bu kişi suçun şahsiliği ilkesi gözetilerek mülakatta elenmedi.

Ülkemizde kardeşi Fetö’den içerde olan kişinin Bakan yapıldığı, kardeşi darbeyi gerçekleştiren kişinin büyükelçi olarak atandığı , kardeşi fetöden ihraç edilmiş kişinin Milli Eğitim Bakanlığından Fetö iade komisyonlarının başkanı olduğunu söylememize gerek yok herhalde…

Sayın Bakan Mahmut Özer döneminde yapılan hatanın öğretmen mülakatlarında yapılan arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonuçlarının detaylı inceleme yapılmadan gelen dosyaların ham haliyle komisyonlara gönderilmesi ve hakkında trafik kazasından dosya olan kişilerin bile elendiğini düşünüyoruz.

Bu durumdan Bakan Özer’in sonradan haberdar olduğunu, bürokratların yapmış olduğu bu hatadan haberdar olmadığını düşünüyoruz.

Bakan Özer döneminde yapılan öğretmen mülakatlarında çok sayıda mağduriyet oluşunca önümüzdeki günlerde yapılacak öğretmen mülakatlarında da mağduriyet oluşur mu diye öğretmenler diken üstünde durmaktadır. Ekmek kaygısı ile mülakat korkusu birleşince öğretmenlerimizin psikolojileri alt üst olmaktadır.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kanunlaşmasıyla mülakatlar konusunda Milli Eğitim Bakanlığının ve devletin de eli rahatlamıştır.

Önümüzdeki günlerde yapılacak öğretmen mülakatlarında konuşma bozukluğu, kekemelik gibi öğretmenlik mesleğini yapmaya elverişli olmayan çok uç örnekler dışında öğretmenlerimizin mülakatta elenmeyeceğini ve tamamının puanlarının yuvarlanacağını düşünüyoruz.

Öğretmen atamaları yapılıp kararnameler Valiliklere gönderildikten sonra öğretmenlerimizin güvenlik soruşturmalarının ve arşiv araştırmalarının ilgili Valilikler tarafından yapılacağı ve güvenlik soruşturması temiz çıkan öğretmenlerimizin göreve başlatılacağı açık şekilde öğretmen atama kılavuzunda belirtilmiştir.

Burada Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in , İçişleri Bakanlığı ile görüşerek güvenlik soruşturmalarında hem Valiliklerin bu işlemleri ivedilikle gerçekleştirmesini hem de tüm illerde güvenlik soruşturmalarında uygulama birliği sağlanmasını gerçekleştirmelidir.

Örneğin ; A iline atanan öğretmen için yapılan güvenlik soruşturmasında öğretmenin aile bireylerinden birisinin fetöden işlem görmesi durumunda elenmesi, B iline atanan bu durumda ki bir öğretmenin elenmemesi gibi sonuçlar ortaya çıkmamalıdır.

Suçun şahsiliği ilkesi gözetilerek tüm illerde yapılacak güvenlik soruşturmalarında aynı kriter ve ölçüler kullanılmalıdır.

Bu haberimiz vesilesiyle Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’e mülakat mağduru öğretmenlerimiz adına bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Sizin döneminizde yapılan öğretmen atama mülakatlarında elenen kişilerin dosyalarını tekrar makamınıza isteyin.

Elenen öğretmenlerimizin dosyalarına tek tek göz atın…

Sorumluluk makamında oturduğunuz ve kurumun en yetkilisi olduğunuz dönemde bir öğretmenimiz bile mülakat nedeniyle mağduriyet yaşamışsa bunun vebali sizin boynunuzdadır.

Yapmış olduğunuz bu incelemeden sonra şayet mağdur edildiğine kani olduğunuz öğretmenlerimiz varsa bu mağduriyetleri giderin.

Bakanlık makamı biter Sayın Özer!

Ancak sizin döneminizde kul hakkına girilerek mağdur edilmiş öğretmen varsa bunun sorumluluğu ilelebet sizin boynunuzda kalır.

Neden mi bu çağrıyı yaptık.

Şimdi sizlere mülakatta elenen öğretmenlerimizin bize yazdığı mesajlardan sadece birkaçını bu yazımız altına iliştirerek, sorumlu ve vicdanlı habercilik gereği biz üzerimize düşeni yapmak ve vicdani sorumluluğu yerine getirmek için…

Sayın Özer sizden beklentimiz…

Hz Ömer adaleti ve Peygamber efendimizin merhametidir.

Takdir makamlarınızındır.

Mülakat mağduru öğretmenlerimizin bize ilettikleri mesajları elçiye zeval olmaz diyerek haberimizin altına iliştiriyoruz.

İşte o mesajlar 

1- 2020 senesi mezunuyum 

- hakkımda hiçbir adli sicil Kaydı vs yoktur.

27 Aralık elendiğim gün doğum günümdü ilk girdiğim kpss ve ilk elendiğim mülakattı binbir zorlukla okuduğum bitirdiğim üniversitemi adı Azerbaycan devlet pedagoji üniversitesiydi hükümete bağlı tertemiz bir ünide okudum orda okuya bilmek için bir ton borcun altına girdim atanınca öderim diye…  29 aralıkta gittim yanımda 10 arkadaşla MEBe atama daire başkanı Yakup demirle görüşme talep ettik neden elendiğimize dair onlarda hiçbir bilgimiz yok biz bilmiyoruz dediler ölçme değerlendirmeye gidin Murat ilikhanı bulun o bilir dediler oraya gittik orası da MEB atama daire bilir dedi iki tarafta birbirini suçladı ama gram bir açıklama yapmadılar ve ardından ölçme değerlendirme de düz bir memur gelip bize bağırıp çağırıp kapıdan dışarı attı ardından 29 Aralık günü Kılıçdaroğlu ile tv ye çıkan öğretmenler oldu bakan beyden misilleme açıklama geldi gidin itiraz edin titizlikle incelenecektir diye ve itiraz ettik maddi hata tespit edilememiştir denildi mahkemeye verin dediler kazandık haklı bulunduk yine elediler…

2- 27 aralik’ta sonuclarin aciklandigi aksam ben hastaneye kaldirildim. 7 aydan beri de saglikli bir duzlemde degilim ruhsal, fiziksel olarak. tek istegim tekrar ayni surecleri yasamamak. elendikten sonra da zaten hakkimiz olani almak icin mucadele verdik ki emin olun bu hic kolay olmadi. zaten darbe almis ve sersemlemis bir haldeyken bir de bunlarla ugrasmak fazlasiyla yipratici. lutfen ayni seyler tekrar olmasin. gelmis olan atama haberine sevinemedim, ‘atanmama bir ay kaldi yasasin’ gibi duygu durumlarina hic giremedim. umarim bunu kimse yasamaz bir daha. herkese guzel geceler, guzel sabahlarin oldugu

3- 2021 mezunuyum 24 yaşındayım. 

Branşımda 170.  Oldum mülakatta sorulan 4 soruya da yeterli cevap verdim, komisyona karşı da hiçbir saygısızlığım olmadı hatta hayırlı olsun bile dediler. Bu yaşıma kadar bir kez olsun emniyete adliyeye yolum düşmedi. Acaba haberim olmadan ismim biryerlerde mi geçti diyerekten bu yaşıma kadar bulunduğum tüm şehirlerin adliyesine emniyetine ulaştım adıma hiçbir dosya bulamadım. 27 aralığa kadar öğretmen olduğumu zannediyordum ama o Kırmızı ekranı görene kadar...

4- Benim hakkımda memurluğa engel hiç bir durum yok. Önceki mülakattan da geçmiştim. Ne oldu da 6 ay içinde memurluğa engel bı durumum oldu. Karakola gitmisligim bile yok hayatimda. Ek atama geldiğinde diğer hocalar gibi sevinemedim. O kadar iyi puanım olmasına rağmen. Biz nasıl bir durumun içine dustuk? O puanları alana kadar nelerden fedakarlık yapmadik ki. Sonuç koca bı hiç

5- Ben de mağdurlardardan biriyim, 1 yaşında bir çocuk annesi olarak ders çalışmaya başladım ve ders çalışabilmek için tek mümkün saatim gece 10-2 arasiydi, maddi zorluklar bir yandan uykusuz kalmak ve psikolojik zorluklar bir yandan çalıştım çabaladim ve 80,82 alarak bölümümde 199.oldum ancak mulakat sonuçları açıklandığı gün 56 aldığımı görünce 1 hafta boyunca ağladım, ben ağladıkça eşim ve oğlum da ağladı. Her yere gittik sebebini bulabilmek için Emniyet adliye ve cimer tarafından sorgulanabilecek her şeyi sorguladık ve hepsinin sonucu temiz çıktı, hala daha neden elendigimi bilmiyorum ve bu süreçleri tekrar yaşamak çok zor, yine elenecek miyim korkusu dayanılmaz, tırnaklarımla kazıyarak elde ettiğim hakkimin elimden alinmasi beni psikolojik olarak çok yıprattı, bir daha elenirsem bilmiyorum ne yaparım.

6- 5 yıl kpss çalıştım branşim edebiyat sınavda Türkiye derecem var daha önceki mülakatlarimi geçerken Aralıktaki mülakatta bnde elendim. Okuduğum şehir ve memleketim dışında hiçbir ilde bulunmadım elenince buraların emniyetine savciliklarina gittim hakkımda hiçbir şey bulamadım. Hakkımda memuriyetime engel bir şey olsa bu branşın zorluğunu çekip kpss çalışmazdim. Hatta paranoyakca davrandım 50 ilin savciliklarina dilekçe gönderdim hepsi temiz belgerim mevcut artık psikolojim bozuldu sağlığımdan oldum her gece rüyamda mülakata giriyorum aylardr aglamadik günüm yok sadece atanmak istemiştim. Benim gibi yüzlerce öğretmen aynı durumda lütfen bunu da haberinize yazin lutfen

7- Düştüğüm durumu insanlara anlatmaktan yoruldum artık. İki küçük çocukla yanında destekçi hiç kimse olmadan çalıştım KPSS’ye ve Alanımda 62. oldum. Çevrem hayran kaldı? bu kadar işin, sıkıntının içerisindeki başarıma. Ama gel gör ki 27 Aralık’tan sonra dünyam başıma yıkıldı meğerse ne kadar güzelmiş KPSS çalışmak dedim o günden sonra. 

Gelgelelim Elenme sebebine, emin olun kimse bilmiyor gidip beni eleyen  komisyon üyesine sordum verdiği puanı ve yazdığı yetersizlikleri önüne koydum bana tek söylediği şey hocam bilmiyorum oldu. İşte eleyenin bile neden elediğini bilinmediği bir mülakat sistemi varın yorumu haklıyı haksızı ayırın. 
Kulağıma çok geliyor hak etmiyorlarsa, bir şeyleri varsa elensinler diye. Bazen yaşadığımı yaşamadan ölmesinler demek geliyor içinden susuyorum. 

Daha yazacak o kadar çok şey var ki en iyisi burada bırakmak…

KAYNAK:KAMUDANHABER