Ölü bir asilzadeye öbür dünyaya eşlik etmek için kurban edilen çocuk mumyalar  bulundu. Peru'nun İnka öncesi en büyük ikinci şehrinde çalışan arkeologlar tarafından yakın zamanda keşfedilenler San Marcos Üniversitesi'nde bir medya sunumu için sergileniyor. 


Perulu arkeologlar, Salı günü, Lima'nın doğusundaki İnka öncesi Cajamarquilla kompleksinde büyük bir kazıda, 800-1.200 yıl önce görünüşte kurban edilmiş sekiz çocuk ve 12 yetişkin ortaya çıkardıklarını söylediler.

Kalıntılar, Peru'daki San Marcos Üniversitesi'nden ekibin Kasım ayında VIP olduğu düşünülen, cenin pozisyonunda iplerle bağlanmış antik bir mumya bulduğu bir yeraltı mezarının dışındaydı.

Arkeolog Pieter Van Dalen, bazıları mumyalanmış, bazıları iskelet olan cesetlerin, antik Hispanik öncesi ritüelin bir parçası olarak çeşitli tekstil katmanlarına sarıldığını ve muhtemelen ana mumyaya eşlik etmek için kurban edildiğini söyledi.

Van Dalen bir basın toplantısında, "Onlar için ölüm bir son değil, ölülerin yaşadığı paralel bir dünyaya geçişti" dedi. "Ölülerin ruhlarının yaşayanların koruyucusu olduğunu düşündüler."

Van Dalen, 1700 yıl önce bir hükümdar olan Sipán Lordu'nun mezarı ile birlikte gömülmek üzere kurban edilen çocuklar ve yetişkinlerle birlikte bulunan mezar deseninin tanıdık olduğunu söyledi.

Cajamarquilla'da bu insanlarla birlikte gömülecek olan mumya konusunda düşündüğümüz ve önerdiğimiz şey tam olarak bu. Ayin kapsamında, bazı kişilerde şiddet kanıtı bulundu." dedi.

Irak'ta yeni yasa onaylandı! LGBTi bireylerine hapis cezası verilecek Irak'ta yeni yasa onaylandı! LGBTi bireylerine hapis cezası verilecek

Ekibin bir parçası olan Yomira Huamán, cenaze eşyalarının yanı sıra, flüt şeklinde birkaç ahşap boruya sahip And kökenli bir nefesli çalgı olan "zampoña" gibi müzikal eserler olduğunu söyledi.

"Araştırmalarımız Cajamarquilla'nın mumyasının yaklaşık 35 yaşında bir adam olduğunu gösteriyor. Bu karakterin herhangi bir organı yoktu, yani öldükten sonra içi boşaltıldı" dedi.

Peru, 500 yıl önce güney Ekvador ve Kolombiya'dan orta Şili'ye kadar kıtanın güney kısmına hakim olan İnka İmparatorluğu'ndan önce ve sonra gelişen yüzlerce arkeolojik kültür alanına ev sahipliği yapıyor.

Huamán, "Kompleks sadece %1 oranında kazıldı" dedi. "Bence Cajamarquilla'nın söyleyecek daha çok şeyi var, bize anlatacak çok daha fazlası var."

Bu haber ANews'dan alınmıştır. Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bunlara da göz atabilirsiniz.