İran'ın, 1 Nisan'da Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail'e karşılık vermesi beklenirken bölgede alarma geçildi. İsrail'in Filistin Gazze'de 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü işgal operasyonunun ardından İran'un Suriye'deki konsolosluk binasının vurulması gerilimi artırmıştı.

İsrail devlet televizyonu KANN'dan yapılan duyuruya göre İran, İsrail'e İHA saldırısı başlattı. Irak'ın Süleymaniye kenti üzerinde İran tarafından İsrail yönüne giden İHA'lar görüldü. İran'da Tahran yönetimi ülkenin hava sahasını tüm sivil uçuşlara kapattı. 

İRAN'DAN BALİSTİK FÜZE SALDIRISI 

İran Devlet Televizyonu'nda yapılan yayında İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığı duyuruldu.  

İran devlet haber ajansı İRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

İran'ın hedef aldığı Kudüs'ten patlama sesleri duyuldu. Saat gece 2 sularında İran'ın füzeleri ve İHA'ları İsrail'e ulaştı. Demir Kubbe bazı füzeleri engelleyemedi. 

İSRAİL'DE SİRENLER ÇALIYOR

İran'ın başlattığı saldırı sonrası İsrail'in birçok bölgesinde sirenler çalarken, gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı sonrası ülkenin güneyi ve kuzeyi dahil birçok bölgesinde uyarı sirenleri çaldı.

Öte yandan, sosyal medyada yer alan görüntülerde, İsrail'in birçok bölgesinde hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiği anlaşılıyor ve gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuluyor.

Ordudan şu ana kadar saldırıların detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

Yunanistan'da memurlar hayat pahalılığına karşı grevde Yunanistan'da memurlar hayat pahalılığına karşı grevde

Öte yandan, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını bildirdi.

NETENYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran topraklarından düzenlenecek bir saldırıya hazır olduklarını söyledi.

Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajla İran ile yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son yıllar ve haftalarda İran'dan gelecek doğrudan saldırıya hazırlandıklarını belirten Netanyahu, "Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız." yorumunu yaptı.

Netanyahu, İsrail'in yanında yer aldıkları ve verdikleri destekten dolayı ABD, İngiltere ve Fransa'ya takdirlerini ifade ederek, "Kim bize zarar verirse biz de ona vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakin ve kararlı bir şekilde yapacağız." ifadesini kullandı.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusundan yapılan açıklamada; "İran’dan İsrail’e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi ancak henüz ulaşmadı; savunmamız hazır" ifadeleri kullanıldı. 

HUSİLERDEN İSRAİL'E SALDIRI 

İsrail'in Haaretz gazetesinin aktardığına göre Yemen'deki Husi güçleri de İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı Suudi gazetesi El Arabiya, ABD kuvvetlerinin Suriye ve Irak hava sahasında çeşitli hedeflere müdahale ettiğini duyurdu. İngiltere Başbakanı Sunak, "İran rejiminin İsrail'e karşı pervasız saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

İRAN BM MİSYONU: BU ABD'NİN UZAK DURMASI GEREKEN BİR ÇATIŞMA

IRNA'ya göre, İran'ın Birleşmiş Milletler heyeti bu akşam şöyle bir açıklama yaptı:

"BM Şartı'nın meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen İran'ın askeri harekâtı, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına yanıt olarak gerçekleşti.

Meselenin sonuçlandığını varsayabiliriz.

Ancak israil rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır.

Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, 'ABD'nin uzak durması gereken' bir çatışmadır!"

IRAK'IN ERBİL KENTİNDE PATLAMA SESLERİ

Irak'ın Erbil kentinde çok sayıda şiddetli patlama sesleri duyuldu.

Erbil'de çok sayıda şiddetli patlama sesleri duyulurken, sosyal medya platformu X'te birçok kullanıcı da kentte patlamalar yaşandığına ilişkin paylaşımda bulundu.

Öte yandan, Erbil’de bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait üsteki hava savunma sisteminin aktif hale getirildiği ve atılan en az 3 füzenin de imha edildiği görüldü.

Konuya ilişkin IKBY yetkililerinden henüz açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu, İran'ın İHA saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İHA'ları izlediğini açıklamıştı.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusu: İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı.

Editör: Merve Çoban