Troy Kotsur,  "CODA"da sevgi dolu bir ailenin babası olarak, Oscar kazanan ilk sağır erkek oyuncu olarak tarihe geçti.

Doğumundan bu yana sağır olan 53 yaşındaki oyuncu, özgeçmişinde Broadway'de başrol oynayarak onlarca yıldır köklü bir tiyatro oyuncusuydu ve daha önce beyaz perdede en iyi Jim Carrey gerilim filmi "The Number 23"deki destekleyici rolüyle biliniyordu. 

Ancak 1987'de "Children of a Lesser God" ile Oscar kazanan diğer tek sağır aktör olan Marlee Matlin ile birlikte "CODA"daki performansı, onu tarihi bir Akademi Ödülü zaferine taşıdı.

Kotsur, ödülünü alırken "Bu, sağırlar topluluğuna, CODA topluluğuna ve engelliler topluluğuna adanmıştır. Bu bizim anımız." dedi.

Kotsur, rakip adaylar Jesse Plemons ve Kodi Smit-McPhee (her ikisi de "The Power of the Dog"), Ciaran Hinds ("Belfast") ve JK Simmons ("Being the Ricardos") yendi.

Sağır yetişkinin çocuğu için bir kısaltma olan "CODA" da Kotsur, aile balıkçılık işi bürokrasi ve değişen iklimin ağırlığı altında mücadele eden Frank Rossi'yi oynuyor.

Aile, yetkililerin işitme yetersizliklerini tazmin etmeye isteksiz olduğu zorlu mavi yakalı bir dünyada sağır olmanın getirdiği ek bir zorlukla karşı karşıyadır.

Ailenin çeviri taleplerini kendi şarkı söyleme tutkusuyla dengelemeye çalışan kızı Ruby'ye (çılgın genç aktris Emilia Jones tarafından canlandırılıyor) güveniyorlar.

"CODA" da Pazar günü en iyi film ve en iyi uyarlanmış senaryo dalında zafer kazandı.

'NİHAİ AİLENİN BİR PARÇASI'

Film, Ocak 2021'deki Sundance film festivalinin ardından bir anda fenomen haline geldi ve prömiyeri sonunda Apple TV+ tarafından 25 milyon dolarlık rekor bir fiyatla kazanılan çılgın bir ihale savaşını ateşledi.

Akış savaşlarına nispeten yeni gelen oyuncu, filmi geçen yaz dünya çapında yayınladı ve Los Angeles'taki Sağır Batı Tiyatrosu'nda düzenli olarak oynayan ve televizyon izleyicileri tarafından "The Mandalorian" ve "CSI: NY" filmlerinde dönüşümlü olarak tanınan Kotsur, birden fazla film topladı. 

Oscar suçlaması, Screen Actors Guild'den en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandığı geçen ay ciddi bir şekilde başladı.

Almanya’da 37 dernekten hükümete çağrı: İsrail’e silah ihracatını durdurun Almanya’da 37 dernekten hükümete çağrı: İsrail’e silah ihracatını durdurun

Hollywood merkezli aktörler birliğine “Artık nihayet ailenin bir parçası olduğumu hissediyorum” dedi.

"Hepinizin bildiğini biliyorum - açlıktan ölmek üzere olan bir aktör olmanın nasıl bir şey olduğunu biliyorum. O zamanlar arabamda yatardım. Sahne arkasında soyunma odamda uyudum. Kanepede sörf yaptım ve bunların hepsi. Beni hissediyorsun, değil mi?"

Kotsur ayrıca, film gecenin en iyi oyuncu kadrosu ödülünü kazanmaya devam etmeden önce, Apple'a "biz sağır oyunculara inandığımız ve bizi gerçek anlamda sağır olan oyuncular olarak gösterdiğimiz" için teşekkür etti.

Bu onuru bir Bafta ve bir Ruh ödülü ile takip etti.

Evli ve Kyra adında bir kızı olan Kotsur, Pazar günü daha iyi bir performans sergiledi ve sağır topluluğu dinlemede yavaş olan bir sektörden Oscar kazandı.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Haberin orjinal metnine ulaşmak için tıklayınız.