Temmuz 2023 dönemi için kademeli bir artış yapılacağı düşünülen emekliler, haziran enflasyonunun açıklanmasıyla hayal kırıklığına uğradı. Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 19,77, memur emeklilerine ise yüzde 17,55’lik zam yapılmıştı. Ancak ek artışla bu oran yüzde 25'e tamamlandı.

Ancak, ek artış emeklilerin kök maaşına yapıldığı için zam, milyonlarca kişinin aylığı 7 bin 600 – 7 bin 700 TL düzeyinde kaldı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına bir an önce kök ücrete yansıyacak şekilde, tıpkı memurlar gibi 8 bin 77 lira seyyanen iyileştirme yapılması talebinde bulundu.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, konuya ilişkin değerlendirmesinde ekim ayını işaret ederek, “Ekim ayında Meclis'in de açılmasıyla büyük ihtimalle yerel seçimlerin startı siyasiler tarafından verilecek. Seçim öncesinde Ocak 2023 döneminde daha yüksek zam yapılacaktır ama onun öncesinde ekim ayında bu konu daha da konuşulacaktır. Ancak hükümet acele etmeyecektir. Bunun içinse ocak ayını bekleyip Mart 2024’teki yerel seçim öncesi daha yüksek oranda zam yapacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Emeklilere 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam yapılması gerektiğini dile getiren uzman isim, “En düşük emekli aylığı bu durumda 15 bin lira olur. En düşük emekli aylığı uygulaması da ortadan kalkar. Herkese aynı oranda zam yapıldığı için en azından bundan sonraki süreçte daha yüksek prim ödeyenler dezavantajlı olmaktan çıkar. Gerçek bildirimlerle çok kişi sigortalı olur, devletin de kasasına para girer diye düşünüyorum” şeklinde yorumda bulundu.

Emeklilerin beklentisi, zam oranlarının artırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesidir. Uzmanların yaptığı açıklamalar ve emeklilerin talepleri, gelecekteki düzenlemelerin nasıl şekilleneceğini belirleyecek önemli faktörlerdir. Emeklilere yönelik yapılacak olası iyileştirmeler, emeklilerin ekonomik ve sosyal yaşantılarını olumlu yönde etkileyebilecektir.