Yapılan protestolarda çiftçiler, Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikaları ile Ukrayna'dan ucuz tahıl ve gıda ürünü ithal edilmesi üzerine tepkilerini gösterdi. Protestolarda başkent Varşova'ya giriş çıkış güzergahları trafiğe kapatıldı.

Polonya medyasından öğrenilen bilgilere göre, yaklaşık 70 bin çiftçinin katıldığı geniş çaplı protesto, Tarım Bakanı Czeslaw Siekierski ile çiftçi grupları arasındaki görüşmelerden sonuç alınamamasının ardından başladı.

On binlerce çiftçi, Ukrayna'dan ucuz tahıl ve gıda ürünü ithal edilmesi ile AB tarım politikalarına ilişkin tepki göstermek üzere Varşova'ya giden yollar da dahil olmak üzere yaklaşık 600 farklı noktada kurdukları barikatlarla yolların trafiğe kapanmasına sebebiyet verdi.

BAŞBAKANLIK OFİSİNİN ÖNÜNDE DE GÖSTERİ DÜZENLENMİŞTİ

Daha öncesinde Polonyalı çiftçiler, Varşova'daki Başbakanlık Ofisinin önünde de gösteri düzenlemişti. 

6 Mart'ta düzenlenen gösterilerde, Ukrayna'dan ucuz tahıl ve gıda ürünlerinin ithalatını durdurmak için Polonya-Ukrayna sınırının kapatılmasını talep eden çiftçiler, AB'nin izlediği yeşil ve çevreci politikalarla Avrupa'da tarımı öldürdüğünü savunmuş, Polonya'nın AB'nin "Yeşil Mutabakat" programından çekilmesini istemişti.

AB ÜLKESİNDEKİ ÇİFTÇİLER DE TEPKİLİ

Yeni uygulanan tarım politikaları birçok ülkede ses getirdi ve tepkilere sebep oldu.

Hamas'tan Devlet Bahçeli açıklaması: Özgün tutumunun bir uzantısı Hamas'tan Devlet Bahçeli açıklaması: Özgün tutumunun bir uzantısı

Başta Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, Macaristan ve Yunanistan olmak üzere pek çok AB ülkesindeki çiftçiler, son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.

Birliğin tarım politikaları, karmaşık piyasa düzenlemeleri, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, gübre ve pestisit kullanımına getirilen sınırlamalar, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri çiftçilerin tepki gösterdiği konular arasında yer alıyor.

Çiftçilerin AB'ye karşı ortak eleştirisi, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" oluyor.

(Kaynak:AA)