Perşembe günü bir müze ziyareti ile Büyük Petro'nun 350. doğum gününü kutlayan Putin, Saint Petersburg'daki bir grup genç girişimciye şunları söyledi: “İsveç'le savaşarak bir yerler fethettiği izlenimini ediniyorsunuz. Oysa hiçbir şey fethetmedi, hali hazırda bize ait olanı geri alıyordu."

Daha sonraki yorumlarında Putin, Ukrayna'daki askeri operasyonunu Büyük Petro'nun Rus İmparatorluğunu genişletme kampanyasıyla karşılaştırdı.

Rus lider, "Görünüşe göre, Rusya'nın olanı iade etmek ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü. Varlığımızın temelini bu temel değerlerin oluşturduğu gerçeğinden hareket edersek, karşı karşıya olduğumuz meseleleri çözmeyi kesinlikle başaracağız." dedi.

Putin: Geri almak ve güçlenmek bizim sorumluluğumuz

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a göre Putin, çarın Rus tarihinde oynadığı rolü takdir ediyor ve Büyük Petro, Saint Petersburg'u kurduğunda “Avrupa'daki hiçbir ülkenin bu bölgeyi Rusya'ya ait olarak tanımadığını” hatırlattı.

Rusya'nın en büyük ikinci şehri 1703'te kuruldu. 1917 Rus devrimine kadar iki yüz yıldan fazla bir süre de Rus İmparatorluğu'nun başkenti olarak kaldı.

Putin, "Büyük Petro, Büyük Kuzey Savaşı'nı 21 yıl boyunca yürüttü" dedi. "İsveç ile savaştayken onlardan bir şey almadı, Rusya'nın olanı geri verdi." dedi.

Putin sözlerine şöyle devam etti: "Geri almak ve güçlendirmek de bizim sorumluluğumuz. Evet, ülkemizin tarihinde geri çekilmek zorunda kaldığımız, ancak sadece gücümüzü yeniden kazanmak ve ilerlemek için zorlandığımız zamanlar oldu."

Büyük Kuzey Savaşı neydi?

Büyük Kuzey Savaşı, 1700 - 1721 yılları arasında Rus ve İsveç imparatorlukları arasındaki bir çatışmaydı.

Danimarka, Norveç ve Litvanya ile koalisyon halinde olan Çar, İsveç'in kuzey, orta ve doğu Avrupa'daki egemenliğine meydan okudu ve başarılı oldu.

Büyük Kuzey Savaşı sonrası Büyük Petro, Rusya'yı önde gelen bölgesel bir güç ve Avrupa meselelerinde önemli bir oyuncu yaptı.

Petro sadece yayılmacı değil aynı zamanda reformcu bir Avrupalıydı

Büyük Petro aynı zamanda Rusya'nın ordusunu, devletini, kilisesini ve toplumunu geliştirmek için batıdan ilham alan modernleştirici, Avrupai görünümlü bir liderdi.

Avrupa'ya yaptığı bir geziden sonra, imparatorluğunun sınırlı gelişiminin farkına vardı ve reform ihtiyacına ikna oldu.

Büyük Petro'nun Avrupa'ya doğru kayması bugün Rusya'da hala önemli bir mirasa sahip.

Küçükçekmece'de korku dolu anlar! Halı fabrikasında yangın çıktı Küçükçekmece'de korku dolu anlar! Halı fabrikasında yangın çıktı

Ancak Ukrayna işgali konusunda Moskova, Petro'nun Avrupa ile olan yakınlığını, reformlarını dile getirmeden sadece bölgesel yayılmacılığına odaklanmayı tercih ediyor.

Tarihçi Daniil Kotsubinski AFP'ye verdiği demeçte, "Büyük Petro, Avrupa tarzı liberalizmin destekçilerinin de beğendiği bir figürdür." diyor.

Euronews haber sitesinden çevrilmiştir.