Ukrayna tam ölçekli Rus işgali altında ve hayatta kalmak için savaşıyor.

Rusya için en büyük ödül, zaten çatışmaların yaşandığı bir şehir olan Başkan Zelenskiy hükümetinin başkenti ve koltuğu olan Kiev'dir.

Başkan Putin, savunma şeflerinin Batı'ya meyilli Slav komşusunu ele geçirme ve onu Moskova'nın yörüngesine geri getirme planlarını inceleyerek aylarca tecrit altında tutulduğu açık olduğunu bildirdi.

Üç yönlü bir saldırı hattı

Putin ideal olarak Zelenskiy hükümetinin hızla teslim olduğunu ve yerini Moskova eğilimli kukla bir hükümetin alacağını görmek istiyor. Amaç, uzun süreli bir kentsel direniş kampanyasının ivme kazanmasını önlemek olacaktır.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Brig Ben Barry, "Kısa vadede, Rusya'nın Kiev'i başarılı bir şekilde ele geçirmesi, stratejik etkisi olan askeri ve siyasi bir başarı olacaktır. Ancak, büyük olasılıkla ülkenin batı kesiminde yeni bir hükümet karargahı kurmayı planlamış olması koşuluyla, Ukrayna hükümetini yok etmeyebilir” diye ifade etti.

Nijerya'da camide patlama: 11 ölü, 17 yaralı Nijerya'da camide patlama: 11 ölü, 17 yaralı

Rusya'nın işgal planı tamamen plana uygun gitmedi. İngiltere Savunma İstihbaratı yüzlerce Rus askerinin öldürüldüğünü ve direnişin sert olduğunu söylüyor ama ilerliyor. Rusya'nın kuvvetleri Ukrayna'nınkinden üçe bir fazla sayıca üstün ve Ukrayna'nın askeri liderliğinin kalitesi ve kuvvetlerinin ne kadar dayanabileceği konusunda sorular var.

18.000 otomatik silahın dağıtılması

Direniş, şimdiden sert bir direniş sergileyen üniformalı ordu ve yedeklere ek olarak, ülke çapında savaşan yaştaki erkeklerin çağrılması ve Kiev vatandaşlarına 18.000 otomatik silahın dağıtılmasıyla başladı.

Putin'in gözünde bir sonraki olabileceklerinden korkan Doğu Avrupa ülkeleri, sınırlarına yakın herhangi bir Rus manevrasını gergin bir şekilde izliyor. Estonya Savunma Bakanlığı daimi sekreteri Kusti Salm, Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım için baskı yapanlardan biri.

Onlara Javelin tanksavar füzeleri, uçaksavar füzeleri, mühimmat ve koruyucu teçhizat gibi silahlar vermemiz gerekiyor. Her NATO ülkesi onlara yardım etmeli" diyor.

Rusya'nın 40 milyonu aşan bu ulusa boyun eğdirmesi ne kadar uzun sürerse, karşılaşacağı sorunlar da o kadar fazla olacaktır.

Ancak kendi ülkesinde neredeyse tüm muhalefeti ezmiş olan Başkan Putin, Belarus'taki otokratik komşusunun son iki yılda oradaki protestoları nasıl etkili bir şekilde ezdiğini not etmiş olacak. Polis protestocuları toplayarak hapse attı. Birçoğu gözaltında o kadar kötü dövüldü ve istismara uğradı ki, bu daha fazla protesto için büyük bir caydırıcı oldu.

 Brig Barry, "Çin'in Sincan'da kullandığı gözetleme aygıtının Rus versiyonuyla dijital olarak geliştirilmiş son derece sert baskı uygulayacak. Bir isyana yardım eden herhangi bir devlete misilleme yapmak için Rus tehditleri de olacaktır" dedi.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.