"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,3903 %-0.01
47,2617 %0.45
4.407,56 % 1,31
4.745.132 %-0.621
İşçi Haber Sağlık Çocuklarda horlama gelişim geriliği ve başarı düşüşüne neden olabilir mi?

Çocuklarda horlama gelişim geriliği ve başarı düşüşüne neden olabilir mi?

Gece horlayan, ağzı açık uyuyan çocuklar sadece huzursuz değil, gelişim açısından da risk altında olabilir. Uzmanlar, bu belirtilerin geniz eti ve bademcik sorunlarının habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Çocuklarda görülen gece horlaması ve ağız açık uyuma, çoğu ebeveyn tarafından geçici bir durum olarak görülse de, uzmanlara göre bu belirtiler ciddi sağlık problemlerinin işareti olabilir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmail Çelik, bu semptomların geniz eti ve bademcik sorunlarından kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Gece Horlaması ve Ağız Açık Uyuma Sıradan Bir Durum Değil

Dr. Çelik’e göre, büyümüş bademcik ve geniz eti yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda bilişsel ve gelişimsel riskler de taşıyor. Solunum yolunun daralmasıyla birlikte uykuda nefes durması (apne), horlama ve ağızdan solunum gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu durum, çocuğun uyku kalitesini düşürerek gün içinde dikkat eksikliği, okul başarısında düşüş ve uzun vadede büyüme geriliği gibi sonuçlara neden olabiliyor.

Bademcik sorunlarında hemen ameliyat kararı alınmadığını vurgulayan Çelik, “Sık enfeksiyon geçirmeyen ancak hava yolu tıkanıklığı yaşayan çocuklarda bademcik küçültme işlemi yeterli olabilir” dedi. Ayrıca geniz eti operasyonlarının hem klasik hem de buharlaştırma yöntemiyle yapılabildiğini belirtti.

Bademcik ameliyatlarında kullanılan sıcak ve soğuk tekniklerden söz eden Çelik, soğuk yöntemin ameliyat sonrası daha az ağrı oluşturduğunu ifade etti. Ameliyat sonrası 10 gün boyunca sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenme, iyileşme süreci açısından oldukça önemli. Operasyonlar, mevsim fark etmeksizin, yeterli donanıma sahip merkezlerde güvenle gerçekleştirilebiliyor.

Ebeveynlere Uyarı: Horlama Masum Görünse de Ciddi Bir İşaret Olabilir

Dr. İsmail Çelik son olarak ebeveynlere şu uyarıda bulundu: Çocuğunuz horluyor, ağzı açık uyuyor ve gündüz yorgun görünüyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun. Bu belirtiler, sadece rahatsızlık değil, çocuğun gelişiminde ve akademik başarısında geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.

 

Kaynak: AA