"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,8886 %0.06
36,7413 %0.31
3.558.149 %0.885
3.004,60 -1,36
Ara
İşçi Haber Sağlık KOAH'ta yeni tedavi yöntemi: Biyolojik ajanlar

KOAH'ta yeni tedavi yöntemi: Biyolojik ajanlar

Uzman isim KOAH tedavisinde biyolojik ajanların kullanımının önemine vurgu yaptı. Hastalık, solunum yollarında hasarlara neden olabilir ancak erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Uzman doktor, KOAH'ı tetikleyen faktörleri ve tedavi yöntemlerini de açıkladı.

Biruni Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, ileri teknolojiyle KOAH tedavisinde son dönemde "biyolojik ajanlar"ın kullanılmaya başlandığını bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Mustafa Yaman'ın, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Küresel Girişimi'nin (GOLD) 2025 yılı raporu doğrultusunda yaptığı değerlendirmelere yer verildi.

KOAH'A BİYOLOJİK AJANLARIN ETKİSİ 

Biyolojik ajan tedavi yönteminin özellikle akciğerlerdeki iltihaplanma hücrelerinin arttığı eozinofilik inflamasyon adı verilen durumu olan hastalarda etkili olabildiğini belirten Yaman, "Biyolojik ajanlar, bu iltihaplanmayı kontrol altına alarak hastaların semptomlarını hafifletiyor ve tedavi sürecini iyileştiriyor." ifadesini kullandı.

KOAH'ın solunum yollarında bronşit, bronşiolit ve amfizem gibi hasarlara yol açarak nefes almayı zorlaştıran bir hastalık olduğu bilgisini paylaşan Yaman, KOAH'ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.

KOAH'I TETİKLEYEN BAŞLICA FAKTÖRLER NELER?

Kronik öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı atakları olan hastaların göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğinin altını çizen Yaman, KOAH teşhisinin solunum fonksiyonları testiyle kesinleştirilebileceğini kaydetti.

Sigara kullanımı, hava kirliliği, toksik gazlar ve solunum yolu enfeksiyonlarının, KOAH gelişimini tetikleyen başlıca faktörler olduğunu aktaran Yaman, "Ayrıca, çocukluk döneminde sık solunum yolu enfeksiyonu geçiren, ailesinde KOAH bulunan ya da meslek nedeniyle toz ve gazlara maruz kalan kişilerde hastalık riski daha fazladır. Erken dönemde tespit edilen KOAH, tedavi ile kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir." değerlendirmesini yaptı.

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİNİN ÖNEMİ!

KOAH tedavisinde biyolojik ajanların kullanılmasını anlatan Yaman, şöyle devam etti:

“Bu tedavi yöntemi, özellikle eozinofilik inflamasyon adı verilen durumu olan hastalarda etkili olabilir. Eozinofilik inflamasyon, akciğerlerdeki iltihaplanma hücrelerinin (eozinofiller) artması ile karakterize edilen bir durumdur. Biyolojik ajanlar, bu tür iltihaplanma durumlarında önemli bir rol oynar. Hastaların semptomlarını hafifletmede ve atak sıklığını azaltmakta etkili olabilir.”

Maden, metal, tekstil ve inşaat gibi sektörlerde çalışan kişilerde KOAH riskinin daha fazla olduğunu kaydeden Yaman, "Hava kirliliği oranı yüksek olan şehirlerde yaşayanlar da bu risk grubundadır. Erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerlemesini engellemek ve yaşam kalitesini artırmak için kritik öneme sahiptir. KOAH, genellikle uzun yıllar fark edilmeyen ancak tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ölümcül etkilerini önleyebilir ve hastaların yaşamlarını iyileştirebilir." açıklamasında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *