"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Sağlık Tarçın aşırı tüketildiğinde ne olur? Yeni araştırmaya göre tarçın, bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir

Tarçın aşırı tüketildiğinde ne olur? Yeni araştırmaya göre tarçın, bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir

Yeni bir araştırma, tarçının içerdiği maddelerin vücutta ilaç metabolizmasını etkileyebileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin tarçın takviyelerini doktor kontrolü olmadan kullanmaması gerektiğini söylüyor.

Okunma Süresi: 5 dk

Tarçın, pek çok gıdaya eklenen popüler bir baharat olmasının ötesinde, geleneksel tıpta uzun bir geçmişe sahip. Günümüzde tarçın içeren ürünler; diyabet tedavisi, kilo verme, saman nezlesi ve iltihaplı durumların hafifletilmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına destek amacıyla gıda takviyesi olarak da satılıyor.

Ancak “ne kadar tarçın fazla sayılır?” sorusu giderek daha çok soruluyor. Tarçının aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir mi? Food Chemistry: Molecular Sciences dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, tarçın bazı reçeteli ilaçların metabolizmasını etkileyebilir. Çalışma yazarları, özellikle başka sağlık sorunları olan bireylerin tarçın içeren ürünleri aşırı tüketmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

CNN, çalışmanın sonuçlarını değerlendirmek ve tarçın tüketimiyle ilgili temel mesajları anlamak amacıyla, George Washington Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve acil tıp uzmanı olan CNN sağlık uzmanı Dr. Leana Wen ile konuştu. 

Tarçın nedir, nereden gelir ve sağlık açısından potansiyel faydaları nelerdir?

Tarçın, Cinnamomum ağaçlarının kurutulmuş kabuğundan elde edilen bir baharattır. Kuzey Amerika'da en yaygın satılan türü, Cinnamomum aromaticum ağacından elde edilen Cassia tarçınıdır. “Gerçek tarçın” olarak da bilinen Seylan tarçını ise Cinnamomum verum ağacından elde edilir.

Bazı araştırmalar, tarçın takviyesinin diyabet tedavisi ya da kilo kaybı konusunda faydalı olabileceğini öne sürse de bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Aynı şekilde, Seylan tarçını içeren burun spreylerinin alerjik rinit üzerinde etkili olabileceğine dair ön veriler bulunmakla birlikte, bunun bir tedavi yöntemi olup olmadığını doğrulamak için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.

ABD Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleyici Sağlık Merkezi (NCCIH), tarçının herhangi bir sağlık sorununu tedavi etmek için kullanımını açıkça destekleyen yeterli bilimsel kanıt bulunmadığını belirtmektedir. Ayrıca tarçın, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tıbbi bir tedavi olarak onaylanmış değildir.

Tarçın takviyesi almayı düşünenlerin, öncelikle bir aile hekimi ya da ilgili uzmanla görüşmeleri önemlidir; çünkü tarçın bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

tarçın tüketiminin riskleri nelerdir?

Cassia tarçını, yüksek miktarda kumarin içerebilir. Kumarin, doğal bir kan sulandırıcıdır. Seylan tarçını da eser miktarda kumarin içerebilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde yüksek miktarda kumarin alımı, kanama riskini artırabilir.

Ayrıca kumarinin karaciğerle etkileşime girdiği biliniyor. Kumarin içeriği yüksek tarçın ürünlerinin uzun süreli kullanımı, karaciğer hastalığı olan bireyler için sağlık riski oluşturabilir. Bununla birlikte, teorik olarak tarçın ile kanser ilaçları ve nikotin arasında da etkileşim olabileceği ifade edilmektedir.

Wen: Yeni çalışma, tarçının temel etken maddesi olan sinnamaldehit üzerine odaklandı. Araştırmacılar, sinnamaldehitin mide ve bağırsak sıvılarında ne ölçüde emilebildiğini inceledi. Hem aç hem de tok koşullarda %100 biyoyararlanım gösterdiği saptandı. Bu, kişinin aç ya da tok olmasına bakılmaksızın sinnamaldehitin yüksek oranda emildiğini gösteriyor.

Daha sonra bu bileşiğin hızla sinnamik asite dönüştüğü ve ilaç metabolizmasını etkileyen çeşitli reseptörleri aktive edebileceği bulundu. Bu durum, bitkisel ürünlerle ilaçlar arasında potansiyel etkileşimlere yol açabileceği gerekçesiyle, araştırmacıların tarçının aşırı tüketimine karşı uyarıda bulunmalarına neden oldu. Araştırmacılar, bu etkileşimleri daha ayrıntılı inceleyecek ek çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu çalışmalar tamamlanana kadar, tarçın takviyesi kullanmayı düşünen kişilerin mutlaka doktorlarıyla görüşmeleri öneriliyor.

Kimler tarçın takviyeleri konusunda daha dikkatli olmalı?

Araştırmacılar, tarçın takviyesi kullanmadan önce dikkatli olunması gereken sağlık durumları arasında hipertansiyon, diyabet, kanser, artrit, astım, obezite, HIV/AIDS ve depresyonu sayıyor.

Ben bu listeye, kan sulandırıcı ilaç kullananları, kalp-damar hastalığı ya da inme geçmişi olanları, karaciğer üzerinden metabolize olan ilaçları kullananları ve tarçınla etkileşime girebilecek diğer bitkisel takviyeleri (örneğin zerdeçal, ginseng, gingko biloba) eklerdim.

kahveye ya da pankek üzerine biraz tarçın serpmek ne kadar doğru

Araştırmacılar, tarçının mutfakta baharat olarak normal ölçüde kullanılması durumunda herhangi bir sorun yaratmayacağını net bir şekilde ifade ediyor. Uyarı, “aşırı tüketim” olarak tanımlanan durumlar için geçerli.

Bu ifade net şekilde tanımlanmamış olsa da araştırma, günlük yemeklerde kullanılan miktardan değil, uzun süreli ve yoğun şekilde kullanılan tarçın takviyelerinden söz ediyor; örneğin her gün düzenli şekilde tarçın kapsülü kullanmak gibi.

Tarçın takviyesi kullanmayı düşünen bireyler, kullandıkları ilaçlarla olası etkileşimleri değerlendirmek için mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Ayrıca tarçın takviyelerinin etkinliğine dair bilimsel kanıtların henüz yeterli düzeyde olmadığını bilmeleri gerekir.

Gıda takviyesi kullanmaya başlamadan önce başka neler bilinmeli?

Tüketiciler şunu unutmamalı: ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gıda takviyelerini reçeteli ilaçlar gibi düzenlememektedir. Mevcut yasalara göre FDA, takviyelerin etkinliğini değerlendirme yetkisine sahip değil. Bu ürünler piyasaya sunulmadan önce denetlenmiyor; yalnızca piyasaya çıktıktan sonra oluşabilecek sorunlar için geriye dönük izleme yapılıyor.

Doğal olarak tanıtılan her ürün güvenli değildir. Ayrıca küçük dozlarda güvenli olan bir madde, yüksek miktarlarda zararlı olabilir. Bu nedenle bireyler kullandıkları ya da kullanmayı düşündükleri tüm takviyeleri doktorlarına bildirmelidir.

Kaynak: CNN