Güneş’te büyük patlama! İşte o görüntüler Güneş’te büyük patlama! İşte o görüntüler

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) "Mars'ta yaşamı arama" çalışmalarına araştırmalarıyla katkı sunan bilim insanları, Salda Gölü'ndeki çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Nurgül Balcı ve Kaliforniya Üniversitesinden Prof. Dr. Timothy Lyons'un içinde yer aldığı bilim insanlarından oluşan araştırma grubu, Salda Gölü'ne gelerek bilimsel araştırmalar için koruma altına alınan gölün Beyaz Adalar Bölgesi'nde incelemede bulundu.

Salda Gölü'nün Mars'taki jezero kraterine benzerliğinin saptanmasının ardından araştırmanın ikinci aşamasına geçen bilim insanları, Mars'ın iklim ve jeolojik geçmişini tespit etmek için Salda Gölü'nün su ve çökelinin (tortu) jeokimyasını inceleyerek numuneler alıyor.

NASA tarafından fonlanan yaklaşık 30 bilim insanının bulunduğu bir araştırma takımının liderliğini yürüten Kaliforniya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timothy Lyons, AA muhabirine, uzun yıllar dünya ve tarihi hakkında çalışmalar yaptığını söyledi.

Lyons, gezegenlerde hatta güneş sisteminin dışında yaşam keşfetmek için dünyanın oluşum tarihini kullandığını belirterek, üzerinde çalıştığı konuların ve "Ötegezen"le ilgili keşifleri için kullandığı araştırma fonunun büyük bir kısmının NASA tarafından sağladığına değindi.

NASA'nın Mars'tan getirilmeyi planladığı örnekler olduğuna işaret eden Lyons, "Dünyada topladığımız numunelerden elde ettiğimiz veriyi, Mars'tan gelen asıl materyaller üzerinde de benzer ölçümler yaparsak ve benzerliklere ulaşırsak o zaman Mars atmosferiyle ilgili çıkarımlar yapmaya başlayabiliriz." ifadelerini kullandı.