Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, Yeniçağ TV’de canlı yayına katılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “borçlanma işe giriş tarihini erkene çekmez” açıklamasını değerlendirdi.

BORÇLANMA TARTIŞMASI

Ete, şunları söyledi:

“8 Eylül 1999 öncesi, SSK, BağKur, Emekli Sandığı başlangıcı olmayan zaten EYT’li olamaz. Tüm sigorta kollarında, 8 Eylül 1999 öncesi girerek EYT’li olursunuz. 9 Eylül’de ya da 1 Ekim’de sisteme girip ya bizim bir borçlanma mevzuatımız var, derseniz bu çakam EYT olur.

Bana göre Bakan’ın açıklaması gayet net ve açık. Diyelim ki 9 Eylül 1999’da giren bir erkek 10 gün askerlik borçlanması yaptı. Emeklilik yaşı 60’tan 58’e geliyor. Ama EYT’li değilsiniz, bakın.

Zaten EYT Federasyonu baştan beri borçlanma için başvurunuzu yapın, ama ödeme için bekleyin diyor.

Şu an yapacakları şey yeni bir düzenleme. tek satırlık bir şey: 8 Eylül 99 öncesi girişiniz yoksa biz borçlanmalarla sizin girişinizi öne çekmiyoruz! Bu borçlanmayı ortadan kaldırmıyor, bu bir kural.”

18 YAŞ TARTIŞMASI

Ete, EYT’liler arasında tartışmalara ve kafa karışıklığına yoç açan “18 yaş” konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sigortalılık hizmet süresinin tespitinde 18 yaş diye bir şey yok. SSK’lılarda, diyelim ki 1992 yılında 16 yaşında işe başladım. Bunun üzerine 20 yıl konur. 18’e 1994’te girdin, 94’ün üzerine 20 yıl koy denmez.

BağKur’lular 18 yaş kuralı zaten vardı. Bağkur mevzuatı, senin emeklilik şartlarını 18 yaşı baz alarak değerlendireceğim, diyor. 16 yaşında da BağKur’lu olsanız, sizin başlangıcınız 18 yaş olacak.

Devlet memurlarında ise kazai rüşt var. Teknik bir okuldan, meslek lisesinden mezun oldunuz, bunun akabinde devlette işe başladınız, o tarihi kabul ediyorlar. Değilse 18 yaşın öncesi devlet memurluğunda başlangıç olarak alınmaz. Dolayısıyla son 3.5 yılı devlet memuru olan ve 8 Eylül 1999 öncesi girenlerde 18 yaşında başladıkları tarihi sigortalılık hizmet süresinin tespitinde başlangıç olarak almaları gerekiyor.”

''KIDEM TAKSİDİNDE MAKUL SÜRE 6 AYDIR''

Ete, kıdem tazminatının taksitle ödenmesi konusunda şunları söyledi:

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

“Kıdem tazminatı aslında peşin ödenir. Ancak makul bir sürede taksitlendirilir ve işçi de bunu kabul ederse taksitlendirme mümkün olabilir. Bu tabii yazılı bir anlaşma olmalı. Bana göre makul süre 6 aydır.”

Ete, emekli çalışanların sosyal güvenlik destek priminde işverene 5 puanlık indirim teşviki verilmesinin yerinde bir karar olacağını sözlerine ekledi.