Siemens'in, Türkiye'de Kolin ile girdiği YHT ihalesindeki rüşvet ihbarı üzerine kendi içinde başlattığı soruşturma dosyasına ulaşıldı. 60 milyon Euroluk ihalede 10 milyon Euro rüşvet devlet görevlileri, aracılar ve TCCD yöneticileri arasında paylaştırılmış.

SORUŞTURMA RAPORUNDA KOLİN'İN DE İSMİ VAR

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, TCDD’nin Siemens’ten aldığı 12 yüksek hızlı tren seti ile ilgili iki çalışanının Siemens şirketine açtığı ve firmanın gizlilik kararı aldırdığı davaya dikkati çekti. Terkoğlu, Almanya merkezli “Siemens Uyumluluk ve Düzenleme Departmanı”nın hazırladığı, 20 Eylül 2021 tarihli soruşturma raporundaki iddiaları aktardı.

Söz konusu raporda;

“Kimliği saklı bir ihbarcı, Siemens Türkiye’nin, alt tedarikçi Kolin’e, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkililerine rüşvet dağıtması için fazla ödeme yaptığını...” iddiasının yer aldığını aktaran Terkoğlu, şunları yazdı:

“Dava dosyasına giremiyordum. Ama Siemens’in, Almanya’dan yürüttüğü soruşturmanın içeriğini öğrenmiştim. Siemens ve Kolin ihaleye birlikte girmişti. Aralarında yüzde 70’e yüzde 30 şeklinde bir paylaşım vardı. Siemens merkezi, gelen ihbar üzerine bu yüzde 30’un aslında rüşvet için verildiğini soruşturmuştu.”

Terkoğlu, soruşturma raporunun devamında da yer alan şu detaya işaret etti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır

“İhbarı yapan, Siemens Türkiye’nin verdiği 10 milyon Avro’nun şu şekilde dağıtıldığını iddia etti: Yüzde 30 Türk devlet görevlilerine, yüzde 20 Kolin’e, yüzde 20 TCDD yetkililerine, yüzde 20 ise Siemens ile Kolin’i buluşturan aracılara, yüzde 10 ise Siemens Türkiye’nin yöneticilerine.”

“İşte mesele tam da buydu. Siemens’in girdiği YHT ihalesinde bir rüşvet iddiası vardı. Kolin ile ortaklık, ortaklıktan fazlası gibiydi. Verilen para iş yapmak için değil, işi almak için harcanmış olabilirdi” görüşünü aktaran Terkoğlu, ayrıca raporda yer alan diğer bilgileri de şöyle aktardı:

“Uzun rapor ‘Rüşvete dair belge bulamadık’ diyor. Ama devamında ‘sözleşmenin de ödemelerin de normal olmadığı’ sonucuna varıyor. İşten çıkarılan çalışanların, rapora yansıyan açıklamalarına bakılırsa sürecin ‘günah keçisi’ sayıldıkları anlaşılıyor. Daha önce rüşvetten yüklü ceza yiyen Siemens, bu soruşturma sayesinde ‘Bak ben soruşturmamı da işten çıkarmamı da yaptım’ diyerek elini yıkamış oluyor!”