Sosyal Çalışmacı/ Sosyal hizmet uzmanı; birey, aile, grup ve toplumun sorun çözme ve başetme kapasitelerini geliştirerek psiko-sosyal işlevselliğin sağlanması, onarılması, korunması ve geliştirilmesi; sosyal değişimin desteklenmesi; sosyal politika ve programların insan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla planlanması ve uygulanmasının sağlanması yönünde insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak sosyal hizmete özgü yöntem ve tekniklerle uygulamayı yerine getiren meslek mensubudur. 

SOSYAL HİZMET NE İŞ YAPAR? ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Sosyal Çalışmacılar İnsanların yardımsız karşılayamadığı ihtiyaçlarının karşılanması ve çözemedikleri sorunlarının çözülmesi amacı ile profesyonel faaliyetler gerçekleştirir. Yoksulluk, işsizlik, göç, madde bağımlılığı, suçluluk, sokak çocukları, korunmaya muhtaç çocuklar, yaşlılık, ihmal ve istismar vakaları, engellilik ve hastalık gibi tüm sosyal sorunlar sosyal hizmetin çalışma alanına girer. 

Aşırı kilolular dikkat! Araştırmacılardan 'akşam egzersizi yapın' tavsiyesi Aşırı kilolular dikkat! Araştırmacılardan 'akşam egzersizi yapın' tavsiyesi

SOSYAL ÇALIŞMACILARIN İSTİHDAM ALANLARI 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı/ CTE İç İşleri Bakanlığı/ Göç İdaresi, Gençlik ve Spor Bakanlığı/ Kredi ve Yurtlar Kurumu,  AFAD, Milli Savunma Bakanlığı, İl ve İlçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları

SOSYAL HİZMET UZMANI/SOSYAL ÇALIŞMACILARIN SORUN VE TALEPLERİ

•2018-2021 yılları arasında Sosyal Hizmet lisans 1.öğretim ve 2.öğretim mezun sayısı 9581 kişidir. Yine aynı aralıkta Sosyal Hizmet Açık Öğretim mezunu sayısı 10.013'tür. Mezun sayılarına bakıldığında AÖF 'eğitimi fırsat eşitliği' amacından çıkıp 'mezun ordusu' yaratan bir hal almıştır. Yeterli sosyal hizmet akademisyen kadrolarına sahip olmamasına rağmen birçok yerde üniversiteler açılmasından dolayı her sene çok sayıda sosyal hizmet lisans mezunu verilmesinin yanı sıra lisans bölümündeki kontenjanlardan daha fazla sayılarda Sosyal Hizmet AÖF mezunu verilmektedir. YÖK Atlasın 2022 verilerine göre Anadolu Üniversitesinde sosyal hizmet açık öğretim programına kesin kayıt yaptıran sayısı 401 kişi, Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinde ise bu sayı 1384 kişidir. Bu 2 üniversitenin mezun sayısı örgün sosyal hizmet eğitimi veren üniversitelerde mezun olanlardan daha fazladır. Buna rağmen hala AÖF sistemi ile mezunlar verilmeye devam etmektedir. Bu yüzden AÖF sosyal hizmetin kapatılması ve örgün eğitimde akademik kadro, ders müfredatı gibi konularda çalışmalar yapılarak niteliğin artırılması gerekmektedir

•Merkezi atama alanımız yalnızca Sağlık Bakanlığı olup en son yayınlanan kılavuzda toplam 31.183 kişilik kadro içerisinden sosyal çalışmacılara 89 kişilik kadro ayrılmıştır. Bu anlamda yapılan alımlarda sosyal çalışmacı kadroları belirlenirken Dünya Sağlık Örgütü' nün (WHO) "sadece hastalıkların ve rahatsızlıkların olmayışı değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali" olarak ifade ettiği sağlık tanımının, il, ilçelerdeki nüfusun ve hastanelerin kapasitelerinin de baz alınmasını talep ediyoruz.

•Sosyal Çalışmacılar olarak Sağlık Bakanlığında karşılaştığımız bir diğer sorun ise açılan unvan değişikliği kadrolarıdır. En son unvan değişikliği ile 69 kişilik kadro açılmıştır. Bu kadrolara KPSS şartı olmadan başka meslek elemanları yerleştirilmiştir. Örgün lisans mezunlarına ayrılan kontenjan ise yukarıda belirtildiği üzere 89 kişiyle sınırlı kalmıştır. Dezavantajlı bireylere yönelik önemli kararlar alan ve uygulayan bu derece önemli bir mesleğin bunca örgün eğitim mezunu mevcutken unvan değişikliği adı altında başka meslek grupları ile doldurulması kabul edilemez. Bu anlamda Sosyal Hizmet mezunları olarak Sağlık Bakanlığının bu uygulamayı acilen sonlandırmasını talep ediyoruz.

•Sağlık Bakanlığı haricindeki bakanlıklar kurumsal atama gerçekleştirmekte KPSS puanına ek mülakat ile alım yapmaktadır. KPSS puanı yüksek olup mülakatta elenen binlerce mezun olarak, mülakatın kaldırılıp adil alımlar gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.

•Okul sosyal hizmet uzmanları öğrencilerin, olumsuz tavır ve davranış (iletişim kuramama, okuldan kaçma, saldırganlık) sergileme gibi fiziksel, duygusal ve ekonomik sorunlarla mücadele etmede öğretmen ve ailelere gereken desteği sağlamada yardımcı olan en önemli profesyonel meslek elemanlarıdır. Çocuk yaşta madde kullanımı, yoksulluk sebebi ile yaşanan sorunlar, göçmen çocukların uyum sorunu, istismar ve ihmale uğrayan çocukların varlığı sebebiyle okul sosyal hizmetinin mutlaka uygulanması gerekmektedir. 2015 yılında resmi gazetede çıkan habere göre 2017 yılına kadar okul sosyal hizmeti uygulamasının kurulacağı karar verilmesi ve pilot uygulamalarının başarılı olmasına rağmen hala hayata geçirilmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu anlamda çalışmalar yapmasını talep ediyoruz.