12 Mayıs 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan yönetmelikte sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan, nitelik belgesi olumlu olup talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına karar verildi. Böylece 4 yıldır memuriyet bekleyen sözleşmeli er ve erbaşların önündeki engeller kaldırılmış oldu.

Sözleşmeli er ve erbaşlar da bu süreçte başvurularını tamamladı. Ancak yönetmeliğin üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen memuriyete geçiş yapmak isteyen sözleşmeli er ve erbaşlar hakkında bir adım atılmadı. 

Sözleşmeli erbaş ve erlerin birçok konuda mağduriyet yaşıyor ancak en çok zorlandıkları konu 7 yıl görev süresini tamamlamış sözleşmeli erbaş ve erlerin, hali hazırda kanuni hakları olan memuriyete geçiş hakkı yönetmeliğin çıkarılmaması nedeniyle bu haktan yararlanmamaları. Sözleşmeli er ve erbaşlar başvurularını tamamladıklarını ve artık memuriyete geçiş yapmak istediklerini belirterek yetkililere sesleniyorlar. 

7 yıllık askeri çalışma hayatından sonra sivil hayata dönmek zorunda kalan sözleşmeli er ve erbaşlar iş bulmakta sıkıntı yaşıyor. Meslekleri olanlar aynı işi yapmaya devam ederken olmayanlar ise 7 yıllık askeri çalışmanın ardından iş bulmakta zorlanıyor. 7 yıllık çalışma süresinin ardından memuriyete geçiş hakkı isteyen sözleşmeli er ve erbaşlar daha fazla mağdur edilmek istemiyor.

Sözleşmeli er ve erbaşların gönüllü temsilcisi Yunus Yıldırım, yedi yılını dolduran sözleşmeli erlerden biri olarak mücadelesini sürdürüyor. 

81 ilden bir araya gelerek Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'a ziyarette bulunan sözleşmeli er ve erbaşların adına Yıldırım, yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bizler, silahlı kuvvetlerimizde, profesyonel askerliğin en alt kademesinde; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve yüce Türk milletinin bakiliği ve refahı için, 7 yıl boyunca, gerek Anavatan Türkiye’de, gerekse Yavru Vatan Kıbrıs’ta, gerekse de Mavi Vatan denizlerimizde yurt içinde ve yurt dışında, ülkemizin hak ve menfaatleri için her türlü fedakarlığı yaparak verilen emirler doğrultusunda terörle mücadele başta olmak üzere her türlü kritik görevlerde bulunmuş Mehmetçikler, sözleşmeli erleriz.

Biz sözleşmeli erler, bağlı olduğumuz 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’na göre azami olarak 7 yıl görev yapabiliyoruz. 7 yılın sonunda istesek de görevimize devam edemiyoruz.

7 yılın sonunda görevimize devam edemediğimiz için, yüce Türk milletinin egemenliğinin timsali olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin çıkardığı kanunla bizlere kamu kurum ve kuruluşlarda boş kadro ve pozisyonlara atanma hakkı verildi.

Bu kanuna uygun yönetmelik seneler boyunca çıkartılmadı.

Uzun süren mücadelerimiz sonucunda en nihayetinde ilgili yönetmelik 12 Mayıs 2023 tarihinde yayımlandı. Fakat yönetmelik yayımlanmasına rağmen kanunla görevlendirilmiş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı atanmamıza ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının atama takviminin belirlenmesine ilişkin yapılması öngörülen işlemleri bir an önce başlatıp uygulamasını talep etmekteyiz.

Ayrıca, deprem bölgesinde yaşayan görev süresini tamamlamış yüzlerce silah arkadaşlarımız var. Depremin vermiş olduğu mağduriyetin üstüne bir de 7 yılın sonunda işsiz kalarak başka bir mağduriyet daha yaşamaktadırlar.

Yine, bir türlü yapılmayan atamalar yüzünden evli arkadaşlarımızın, Türk toplumunun temel yapısı olan aile birliği bozulmaya başlamış, boşanmalar ve ayrılıklar artmıştır,

ve yine, 7 senelik görev süremiz sonunda yaşımızın ilerlemesinden dolayı iş bulmakta zorluklar çekmekteyiz. Mesleği profesyonel askerlik olan bizleri hem yaş haddimizden hem de istenilen mesleki niteliğe sahip olmadığımızdan ötürü özel sektör temsilcilerinin birçoğu iş başvurularımızı geri çevirmektedir.

Bunlar sadece sorunlarımızın bazılarıdır.

Hepimiz, atamamızın olmamasından ötürü çeşitli şekillerde mağduriyetler yaşamaya devam ederek kanuni hakkımızın verilmesini beklemekteyiz.

CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı

Atama işlemlerimizin hızlanması ve bir an önce atamamızın yapılması için devlet büyüklerimize sesleniyoruz, bizlerin daha fazla mağdur olmasına izin vermeyin. İnanıyoruz ki, devlet büyüklerimiz; sesimizi duyacak, ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla görev yapan, Türk milletinin bağrından çıkan, bu vatanın öz evlatları olan biz Mehmetçikleri daha da mağdur etmeden bu sorunumuzu giderecektir. Bu vatana, bu millete onuruyla ve şerefiyle hizmet eden sözleşmeli er Mehmetçikleri sahipsiz bırakmayın.