AK Parti, teklifi aralık ayının son haftasında Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor. Bakan Bilgin son açıklamasında, "EYT
için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar
ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır." ifadelerine yer verdi. 

Takvim haber sitesi  " Yasalara baktğımızda staj sigortası başlangıç olarak kabul edilmiyor. Staj döneminde, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim yatırılmadığından, staj tarihi emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıcı sayılmıyor. Stajdan sonra maaşlı olarak işe başlanıldığında emeklilik için gereken primlerin yattığı gün sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor. Ancak bu iki konuda istisna da var.

Avukatlar staj sürelerini borçlanabilirken, anneler için de başlangıç sayılma durumu söz konusu oluyor. Üstelik bu borçlanma EYT düzenlemesi kapsamına girme yolunu da açabiliyor." ifadelerine yer verdi. 

HANGİ DURUMDA GERİYE ÇEKİYOR?

Kadınlar da sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor. Bu borçlanma, prim gün sayısını artırıyor. En çok çocuk başına 720, 3 çocuk için 2160 gün prim kazanabiliyor. Sigorta başlangıç tarihi ise geriye çekilmiyor.

Stajdan sonra doğum yapan anneler borçlanma ile başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekebiliyorsa EYT'den yararlanabiliyor.

KİMLER STAJI BEKLİYOR?

Geçmiş dönemlerde staj yapanlar, bu borçlanma imkanının kapsamının genişletilmesini bekliyor. Lise ve üniversite yıllarında staj yapanlar, "Staj, çıraklık süreleri sigorta başlangıcı kabul edilsin.Borçlanma imkanı sağlansın, bu süreler emekliliğe sayılsın" talebinde bulunuyor.

Bu talep hayata geçirilirse, stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar, borçlanma yaparak sigorta başlangıcını staj tarihi yapabilecek. Bu sayede EYT kapsamına girebilecek.

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

STAJ İÇİN NE KADAR ÖDENİYOR?

5510 sayılı Kanun'a göre borçlanmalarda brüt asgari ücretin yüzde 32'si ödeniyor.

Şu anda doğum borçlanması yapanlar 1 gün için en az 69,02, 1 ay için 2 bin 70 lira 72 kuruş veriyor. 1 çocuk için 2 yıllık (24 ay) doğum borçlanması yapılırsa, en az 49 bin 697 lira 28 kuruş ödeniyor. Bu tutarlar 1 Ocak'tan itibaren yeni asgari ücretle artacak. 

(Bu haber Takvim'den alınmıştır)