Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından kapsam dışı kalan Staj mağdurları, Uzman Çavuşlar, 2000 sonrası SGK'lılar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARININ TEPKİLERİ DİNMEK BİLMİYOR

EYT düzenlemesinin 3 Mart 2023 tarihinde yasalaşarak yürürlüğe girmesinin ardından geride EYT staj çıraklık mağduriyet bırakılmıştı. Staj mağdurlarının gerek meydanlarda gerekse sosyal medyadaki tüm çabaları emekli olabilmek içindi. Ancak Bakan Bilgin staj mağdurlarının beklediği müjdeli haberi vermedi. Bu nedenle Twitter, Facebook üzerinden yeniden tartışmalar başladı. 

Akbaşoğlu son olarak staj ve çıraklıkla ilgili, " Staj mağduru arkadaşlar da dernek olarak geldiler. Biz de staj süresinin başlangıç olmasını talep ediyoruz dediler. Biz mağduruz dediler kendilerince. Tabii olduğunuz bir hukuki düzenlemeyle ilgili farklı şart getirilmesi mağduriyet oluşturuyor mu, oluşturmuyor mu buna bakmak gerekir." demişti. Ancak geçtiğimiz hafta Meclis kapandı ve yeni bir gelişme yaşanmamış oldu. 

Bakan Bilgin'in stajyer ve çıraklarla ilgili yaptığı açıklamalarının ardından sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, "Vedat Bilgin istifa" paylaşımları yaptı.  Staj mağdurları, yaşadıkları sorunun seçimlerden önce çözülmemesi halinde, haklarını vereceklerini vaadeden CHP'ye oy atacaklarını belirtti. 

Meclis Genel Kurulu'nda konuşma gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, staj konusunu yeniden gündeme getirmişti.

UZMAN ÇAVUŞLARA KADRO ÇOK GÖRÜLDÜ

Vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için gerektiğinde can veren uzman çavuşlara kadroyu çok görüldü.  Mesleki açıdan güvence bekleyen uzman çavuşlar, tıpkı subaylar gibi 926 Personel Kanununa geçip kadroya dahil edilmeyi bekliyordu. Ancak uzman çavuşlarla ilgili yeni bir geişme yaşanmadı. 

Şanlı Türk bayrağının dalgalandığı her yerde olan uzman çavuşlar vatan için kurşuna vücudunu siper etmiş kahramanlardır. Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz, uzman çavuşlara kadro çok görüldü.  3269 Sayılı Kanun ile TSK’da kritik görevlere alındılar ancak sözleşmeli olmaları beraberinde pek çok sorunu da doğurdu. Bu nedenle sözleşmeli olarak çalışan uzman çavuşlar, TSK’da kadrolaşarak güvence altına alınmayı talep ediyor.

2000 SONRASI SGK'LILAR GÖRMEZDEN GELİNDİ

8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olanlar prim gününü doldurup yaş şartını bekledikleri takdirde EYT'li sayılıyor. Bu tarihten sonra sigorta girişi olanları emekli olmamasına büyük tepki gösteriliyor.

2000 sonrası SGK'lıların tepkileri dinmek bilmiyor

Uzun süren mücadele sonucunda nihayet EYT konusu Meclis'e geldi ve yasa yürürlüğe girdi. Ancak yasa tasarısına bakıldığında yalnızca 99 öncesi SGK girişlileri kapsaması adaletsizlğin aynı şekilde devam etmesine neden oldu.  Mağdurlar "8.9.1999 tarihini bir günle kaçıran işçi 17 sene daha bekliyecek ki emekli olsun. Bu akla mantığa vicdana sığar mı? " diyerek emekli olmak istedilerini dile getirdi. 

2000 sonrası SGK'lılar seçim öncesi yaşadıkları sorunun çözüme kavuşmasını talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere sesleniyor. Mağdurlar, sosyal medya mecralarından etkinlik düzenleyerek emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.